Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, εναντίον φυλακής σε περιοχή υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), αναφέρει πως οι νεκροί είδε δεκάδες και πως έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.
Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης κι εναντίον των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και κυρίευσαν αχανείς εκτάσεις στο δυτικό και στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Η συμμαχία ανακοίνωσε χθες ότι έπληξε «στρατιωτική θέση όπου αποθηκεύονται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι» στην πόλη Ντάμαρ (δυτικά), με ανακοίνωσή της που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια. Ο Φραντς Ράουχενσταϊν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, ενημέρωσε ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ντάμαρ ότι «πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν» στον αεροπορικό βομβαρδισμό στη φυλακή.
Υεμένη: Φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 52 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, άλλοι 68 θεωρούνται αγνοούμενοι και ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί. Στη φυλακή βρίσκονταν συνολικά περίπου 170 έγκλειστοι.
Ομάδες της ΔΕΕΣ έσπευσαν, με τους ειδικούς σάκους για τη μεταφορά πτωμάτων, στο χώρο ο οποίος στοχοθετήθηκε. Πρόκειται για «κτίριο πανεπιστημίου που είχαν αδειάσει και χρησιμοποιούσαν ως κέντρο κράτησης» οι Χούθι, εξήγησε ο Ράουχενσταϊν, προσθέτοντας πως στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είχαν επισκεφθεί την εγκατάσταση στο παρελθόν.
«Το να πλήττεται ένα τέτοιο κτίριο είναι σοκαριστικό και λυπηρό, οι φυλακισμένοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο», υπενθύμισε ο Ράουχενσταϊν. Τουλάχιστον 40 τραυματίες διακομίστηκαν και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Ντάμαρ.
Υεμένη: Κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, σημείωσε ότι «ελπίζει πως η συμμαχία θα διενεργήσει έρευνα» για την επίθεση και πρόσθεσε ότι «η τραγωδία αυτή μας υπενθυμίζει ότι η προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση στην Υεμένη δεν μπορεί να περιμένει».
Τόσο οι Χούθι, όσο και η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου. Το 2017, ο ΟΗΕ είχε εγγράψει τη συμμαχία στη μαύρη λίστα των κρατών και των οντοτήτων που διαπράττουν ωμότητες με θύματα παιδιά κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.