Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό νότια της πόλης Μαρίμπ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, ανέφεραν αξιωματούχοι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, κατηγορώντας ως υπαίτιους τους σιίτες αντάρτες Χούθι.
«22 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και (άλλοι) 19 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό των Χούθι στον τομέα αλ Τζούμπα» το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, ο Μουάμαρ αλ Ιριάνι, είχε αναφέρει μέσω Twitter ότι 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό αυτό.
«Αυτή η φρικιαστική σφαγή αποτελεί μέρος των συστηματικών δολοφονιών αμάχων από την τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση των Χούθι», υποστήριξε.
Μάχη για τον έλεγχο της Μαρίμπ
Οι Χούθι, που δεν έχουν αντιδράσει στις κατηγορίες αυτές μέχρι στιγμής, διεξάγουν από τον Φεβρουάριο επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να κυριεύσουν τη Μαρίμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας της βόρειας Υεμένης που αποτελεί το τελευταίο κυβερνητικό προπύργιο στον βορρά της εμπόλεμης χώρας.
Την Πέμπτη, 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα με στόχο το σπίτι αρχηγού φυλής νότια της Μαρίμπ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον κυβερνητικό στρατό, που κατηγόρησε τους προσκείμενους στο Ιράν σιίτες αντάρτες και για αυτή την επίθεση.
Οι εχθροπραξίες στη Μαρίμπ έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αντάρτες διαβεβαιώνουν πως προελαύνουν. Τόνισαν την περασμένη εβδομάδα πως η κατάληψη της πόλης δεν είναι παρά «ζήτημα χρόνου».
Η αεροπορία της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 παρέχει υποστήριξη στα χερσαία κυβερνητικά στρατεύματα που προσπαθούν να απωθήσουν την επίθεση των ανταρτών στη Μαρίμπ.
Εδώ και εβδομάδες, η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά δεκάδες ως εκατοντάδες θανάτους στις τάξεις των ανταρτών στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τις απώλειές τους.
Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.