Ο πόλεμος της Υεμένης, που διαρκεί επτά χρόνια, θα έχει προκαλέσει τον θάνατο 377.000 ανθρώπων, θυμάτων άμεσων ή έμμεσων της σύρραξης, έως το τέλος του 2021, ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ σε μια έκθεση.
Σχεδόν το 60% των θανάτων, ήτοι περίπου 227.000 άνθρωποι, οφείλονται στις έμμεσες συνέπειες του πολέμου, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, η πείνα και οι ασθένειες, σύμφωνα με το έγγραφο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ότι οι μάχες θα προκαλέσουν τον θάνατο 150.000 ανθρώπων έως τα τέλη του έτους.
Επτά χρόνια πολέμου είχαν «καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του έθνους», σύμφωνα με το PNUD, το οποίο προσθέτει ότι «η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη» κι ότι «η οικονομία βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης».
Η πλειονότητα των έμμεσων θυμάτων είναι «παιδιά ιδιαιτέρως ευάλωτα στην κακή διατροφή και τον υποσιτισμό», τονίζει το PNUD. «Το 2021, ένα παιδί στην Υεμένη ηλικία μικρότερης των 5 ετών πεθαίνει κάθε εννέα λεπτά εξαιτίας της σύρραξης», επισημαίνεται.
Σύμφωνα με το PNUD, «1,3 εκατομμύρια άνθρωποι» απειλούνται με τον θάνατο, εάν δεν επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία έως το 2030. «Ένα αυξανόμενο ποσοστό αυτών των θανάτων θα προκύψει... εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών που η κρίση προκαλεί στα μέσα διαβίωσης, τις τιμές των τροφίμων και την επιδείνωση των βασικών υπηρεσιών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση», αναφέρει η έκθεση.
Κλιμακώνονται οι μάχες
Η κλιμάκωση των μαχών, μεταξύ άλλων το σφυροκόπημα από τα άρματα μάχης και οι βομβαρδισμοί από τα αεροσκάφη και τα drones, κατέστρεψαν σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις υποδομές, προστίθεται. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια του λιμού και τα δύο τρίτα των Υεμενιτών εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Η Υεμένη είναι η χειρότερη και η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο και αυτή η καταστροφή συνεχίζει να επιδεινώνεται», τονίζει ο ΟΗΕ, ενώ το «80% και πλέον του πληθυσμού έχει ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια». Στη σύρραξη πολεμούν οι αντάρτες Χούθι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν, εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της Υεμένης, τις οποίες συνδράμει από το 2015 ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.