Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, καθώς η ξηρασία φέρνει στην επιφάνεια κάθε λογής θησαυρό του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ίχνη δεινοσαύρων, που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, διακρίνονται σε μια ξεραμένη κοίτη στο κεντρικό Τέξας. Βυθισμένα πολεμικά πλοία ξεπηδούν από τα νερά ενός λιμανιού στα σύνορα Σερβίας-Ρουμανίας. Βουδιστικά αγάλματα, που κάποτε βυθίστηκαν, τώρα δεσπόζουν πάνω από τις όχθες του ποταμού Yangtze στο Chongqing της Κίνας.
Καθώς η άνευ προηγουμένου ξηρασία -που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή, την οποία προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα- ξεραίνει τους θαλάσσιους δρόμους σε όλο τον κόσμο, λείψανα που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να ανακαλυφθούν τα προηγούμενα, πιο «φυσιολογικά» χρόνια, αναδύονται από την επιφάνεια.
Οι ανακαλύψεις είναι απροσδόκητες για την παγκόσμια ιστορία, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στα χαμένα κομμάτια του παρελθόντος και της αρχαίας ζωής της ανθρωπότητας στη Γη.
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ερευνητές για να μελετήσουν τα ευρήματα, πριν οι βροχές εξαλείψουν την ξηρασία
Όμως, η έκθεσή τους αποτελεί το ξεκίνημα ενός αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για τους ερευνητές, οι οποίοι έχουν μόνο ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να τα μελετήσουν, πριν τα ποτάμια ξαναγεμίσουν νερό.
«Είμαστε έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα αναδύονται τα διάφορα ευρήματα και μετά εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού», δήλωσε ο Vincent Santucci, επικεφαλής παλαιοντολόγος στην Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων, που έχει ανακαλύψει απολιθώματα σε διαβρωμένους βράχους και ακτές. «Όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα νερού, εκτίθενται πολλά πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας και μπορεί να μην έχουν καταγραφεί ποτέ. Σπεύδουμε να τα διατηρήσουμε».
Στο κρατικό πάρκο Dinosaur Valley στο Glen Rose του Τέξας, εβδομάδες αποπνικτικής ζέστης έχουν στεγνώσει τον ποταμό Paluxy, αποκαλύπτοντας πολλά ζεύγη αποτυπωμάτων δεινοσαύρων, που οι ειδικοί λένε ότι χρονολογούνται πριν από 113 εκατομμύρια χρόνια.
Αν και τα ίχνη δεινοσαύρων δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια, είναι σημαντικά για τους ερευνητές, επειδή παρέχουν ενδείξεις για το πώς ζούσαν τα ζώα.
Με τις προβλέψεις των επόμενων ημερών να δείχνουν βροχοπτώσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος του πάρκου, Στέφανι Γκαρσία, δηλώνει ότι τα ίχνη σύντομα θα καλυφθούν ξανά. Οι εργαζόμενοι έχουν καθαρίσει, χαρτογραφήσει, μετρήσει και φωτογραφίσει τα ίχνη για να παρακολουθούν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, ενώ το πάρκο εξετάζει και άλλες λύσεις, που θα επέτρεπαν στα ίχνη να επιβιώσουν περισσότερο εάν εκτεθούν ξανά.
«Ωστόσο, τίποτα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς δε μπορεί να σταματήσει τις δυνάμεις των καιρικών συνθηκών και της διάβρωσης για πάντα», τονίζει η ειδικός.
Αυτές οι απειλές επιταχύνονται, καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, αυξάνοντας την πίεση σε επιστήμονες και εργαζόμενους στον τομέα να προστατεύσουν τα ευρήματά τους, προτού καταστραφούν ή παρασυρθούν από τα νερά.
Κουφάρια πλοίων στον Δούναβη, βουδιστικά αγάλματα στην Κίνα και το «ισπανικό Στόουνχετζ», τα αποκαλυπτήρια της ξηρασίας
Στον Δούναβη, τον δεύτερο σε μήκος ποταμό της Ευρώπης, που ξεραίνεται με ραγδαίο ρυθμό, οι ερευνητές, που ερευνούν τα κουφάρια πολεμικών πλοίων των ναζί που αποκαλύφθηκαν από την ιστορικά χαμηλή στάθμη των υδάτων, μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.
Τα σκάφη της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που αποκαλύφθηκαν κοντά στο σερβικό λιμάνι Πράχοβο τον Αύγουστο ήταν μέρος ενός γερμανικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βυθίστηκε το 1944, ενώ υποχωρούσε από τις σοβιετικές δυνάμεις. Περισσότερα από 20 πλοία έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, ενώ αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλα...
Ακόμα κι αν οι ερευνητές μπορέσουν να φτάσουν με ασφάλεια στα πλοία, θα αντιμετωπίσουν μια δυσκολία... Σύντομα, τα νερά θα επιστρέψουν, κρύβοντας και πάλι τα βυθισμένα κουφάρια. Μακροπρόθεσμα, η άνοδος και η πτώση της στάθμης του νερού λόγω της εντεινόμενης ξηρασίας εκθέτει τις μεταλλικές κατασκευές στο φως του ήλιου, το οξυγόνο, που προκαλεί σκουριά, και οι δυνητικά ασταθείς συνθήκες του ποταμού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρόνο ζωής τους.
Και ενώ ο Δούναβης αποκαλύπτει την καταστροφική πλευρά της ανθρωπότητας, άλλοι θαλάσσιοι δρόμοι έχουν αποκαλύψει τους τελευταίους μήνες μια σειρά από δημιουργικές εκθέσεις.
Βουδιστικά αγάλματα που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ εμφανίστηκαν σε έναν νησιωτικό ύφαλο στον ποταμό Γιανγκτσέ, ο οποίος παρουσιάζει επίπεδα-ρεκόρ χαμηλής στάθμης υδάτων.
Στην Ισπανία, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν πρόσφατα να έχουν πρόσβαση σε ένα αρχαίο μνημείο, γνωστό ως «το ισπανικό Στόουνχετζ», σε μια δεξαμενή του ποταμού Τάγου. Σπανίως γινόταν ορατό από τότε που η περιοχή πλημμύρισε τη δεκαετία του '60 για να κατασκευαστεί φράγμα.
Ακόμη, στο Ιράκ τον Ιούνιο εμφανίστηκαν τα ερείπια μιας πόλης 3.400 ετών, όταν η ξηρασία «στέγνωσε» τα νερά σε μια δεξαμενή στο βόρειο τμήμα της χώρας.