Τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ κάνει η είδηση της πυρκαγιάς και της εξέγερσης προσφύγων στον κατάμεστο καταυλισμό της Μόρια, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Λέσβου.
Προσθέτουν δε ότι οι δραματικές εξελίξεις στη Μόρια ήταν θέμα χρόνου καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αναζωπυρωθεί η κρίση του προσφυγικού στην Ελλάδα και η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ποτέ.
«Σε πολλά ελληνικά νησιά, η κατάσταση με τους πρόσφυγες φτάνει στο απροχώρητο, ενώ εξακολουθούν να πνίγονται άνθρωποι στη θάλασσα», σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να μείνουν στα προσφυγικά κέντρα των πέντε ελληνικών νησιών μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την παροχή ασύλου και η Τουρκία πρέπει να δέχεται τους απορριφθέντες» Για την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας με την Τουρκία ανησυχεί όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, o οποίος συμφώνησε μαζί με τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ιταλία σε έναν μηχανισμό κατανομής προσφύγων που διασώζονται. Η "πρωτοβουλία της Μάλτας" αρχικά θα ισχύσει για έξι μήνες για να ανακουφίσει την Ιταλία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική, όπως είναι γνωστό και στο Βερολίνο».
Σύμφωνα με την SZ στόχος του ταξιδιού του Ζεεχόφερ στην Τουρκία και την Ελλάδα από την ερχόμενη Πέμπτη συνοδεία του Γάλλου ομολόγου του, Κριστόφ Καστανέρ, είναι η «ενημέρωσή του για την παρούσα κατάσταση» ενώ ειδικά στην Αθήνα θα πάει για να ενημερωθεί για τα «προβλήματα της ελληνικής διοίκησης» και να συζητήσει για πιθανή βοήθεια. Ο Leclerc της UNHR κάνει λόγο για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που απαιτεί έκτακτα μέτρα, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική γραφειοκρατία είναι δυσκίνητη καθώς όλοι προσπαθούν να διασφαλιστούν από τις κατηγορίες για διαφθορά. Ο Απόστολος Βεΐζης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τονίζει ότι είναι λάθος να περιορίζονται οι άνθρωποι στα νησιά, γιατί η συμφωνία με την Τουρκία ποτέ δεν λειτούργησε και ποτέ δεν θα λειτουργήσει.
Ο Guardian συμπληρώνει: «Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία κατέβαλε μεγαλύτερες προσπάθειες για να περιορίσει τις αναχωρήσεις προς τα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις ακτές της. Όμως, ο αριθμός των αφίξεων αυξάνει σταθερά τους τελευταίους μήνες προκαλώντας επικίνδυνη επιβάρυνση στα hotspots των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εισροής των μεταναστών».
Όπως σημειώνει η Zeit Online «το προσφυγικό κέντρο της Μόριας είναι εδώ και χρόνια υπερπλήρες. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 12.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων από το Αφγανιστάν. Είναι ωστόσο κατασκευασμένο για 3000 άτομα. Μόνο τον Αύγουστο έφτασαν εκεί 3000 νέοι πρόσφυγες επιδεινώνοντας την ήδη κρίσιμη από υγειονομικής άποψης κατάσταση».
Bild: «Δραματικές οι σκηνές στη Λέσβο. Τουλάχιστον δύο οι νεκροί, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία –αν και Αφγανοί πρόσφυγες κάνουν λόγο για τρεις, μια γυναίκα και δύο παιδιά. Η πυροσβεστική υπηρεσία ήταν σε θέση να παρέμβει, όμως η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Εξαγριωμένοι πρόσφυγες επιτέθηκαν με πέτρες καταγγέλλοντας ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση. Οι δήμαρχοι Λέσβου και Σάμου προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος να προκύψουν έκρυθμες καταστάσεις είναι μεγάλος –ακόμα και ένα μικροεπεισόδιο μπορεί να λάβει δραματικές διαστάσεις»...
Για «προαναγγελθείσα τραγωδία» και «απάνθρωπες συνθήκες» στη Μόρια κάνει λόγο η ιταλική Corriere della Sera. «Ο καταυλισμός της Μόρια στη Λέσβο βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο μεγάλης πολεμικής λόγω του υπερπληθυσμού των προσφύγων... Το hotspot της Μόρια και ο ανεπίσημος καταυλισμός του Ελαιώνα που γεννήθηκε έξω από τα όρια του επίσημου είναι εδώ και χρόνια σύμβολο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη συγκράτηση του προσφυγικού κύματος, που κατέγραψε αύξηση των αφίξεων τους τελευταίους μήνες».
«Κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονται στον καταυλισμό της Μόρια, που ήδη έχει πλημμυρίσει. Η περιοχή έξω από το Hotspot που αποκαλείται “ελαιώνας” ή “ζούγκλα” από ορισμένους πρόσφυγες είναι ήδ κατάμεστη με αντίσκηνα και κουβέρτες στο έδαφος», γράφει η Le Monde παραθέτοντας την προειδοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: «Αυτή η τρομερή τραγωδία είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει στοιβάξει 13.000 ανθρώπους σε ένα στρατόπεδο που έχει σχεδιαστεί για 3.000 (...) Ήρθε πράγματι η ώρα να βάλουμε τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την απάνθρωπη πολιτική κράτησης των προσφύγων. «Εκκενώστε τη Μόρια, η οποία έγινε κόλαση».
Βίντεο: Αγρια επεισόδια στη Μόρια
Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται το χρονικό των γεγονότων με τη φωτιά και τα επεισόδια στη Μόρια: