Ξεκίνησε η G7, δείτε τις φωτό των ηγετών -Προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο-μαμούθ 50 δισ. στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η G7, δείτε τις φωτό των ηγετών -Προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο-μαμούθ 50 δισ. στην Ουκρανία

Η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών των μελών της G7
Η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών των μελών της G7
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την εκκίνηση των εργασιών της G7 στην Ιταλία, οι ηγέτες συναντώνται εν μέσω σοβαρών πολιτικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο, έχοντας στο επίκεντρο της ατζέντας την στήριξη στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Γάζα και την αντιπαράθεση με την Κίνα.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συνεδριάζουν από σήμερα στην Ιταλία, όπου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την άμυνα της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό την προεδρία της Ιταλίας, η G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συνεδριάζει στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Μπόργκο Εγνάτσια στην Απουλία.

«Η ομάδα χωρών του G7 δεν είναι οχυρό, το οποίο κάποιος πρέπει να υπερασπισθεί, αλλά μια σειρά αξιών που προσφέρουμε στον κόσμο, για να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

«Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιη ότι τις δυο αυτές ημέρες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο που θα μπορέσει να μας προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε η Μελόνι.

Προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο «μαμούθ» στην Ουκρανία

Μπροστά στο ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η G7 θέλει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο. Η Ομάδα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία έχουν παγώσει οι Δυτικοί προκειμένου να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει τη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαπραγματευτές της G7 κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο θα αντληθεί από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες, δήλωσαν δύο άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

«Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία... αλλά φυσικά χρειάζεται επίσημη έγκριση από τους ηγέτες της G7», δήλωσε αξιωματούχος στους FT. «Δεν περιμένω από κανέναν ηγέτη... να την εμποδίσει», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. 

Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν στις αρχές Μαΐου συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 με 3,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν να πάνε πιο μακριά και ασκούν πίεση στις χώρες της G7 να συμφωνήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα τεράστιο δάνειο ύψους περίπου 50 δισεκ. δολαρίων για το οποίο θα παρέχουν εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά ενεργητικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ’ όλα αυτά παραμένουν πολλά ερωτήματα, κυρίως ποιος θα εκδώσει αυτό το δάνειο και τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα ρωσικά αυτά περιουσιακά στοιχεία αποδεσμευθούν αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Η Γαλλία δηλώνει ότι μια συμφωνία επί της αρχής έχει ήδη συναφθεί για την χορήγηση 50 δισεκ. δολαρίων «πριν το τέλος του 2024». «Υπάρχει συμφωνία. Όπως πάντα στη G7 οι ηγέτες λαμβάνουν μια απόφαση και οι τεχνοκράτες στη συνέχεια εργάζονται για της δώσουν μορφή», επεσήμανε πηγή.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, με τον Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου να επισημαίνει ότι η G7 θα ανακοινώσει «ένα πλαίσιο» και ένα χρονοδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αισιόδοξος ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σήμερα την Ιταλία, κυρίως την υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

«Μεγάλο μέρος (αυτής της συνόδου) θα αφιερωθεί στην Ουκρανία, στην άμυνά μας και την οικονομική μας ανθεκτικότητα. Αναμένουμε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σήμερα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Η Ουκρανία πρόκειται επίσης να υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τον Ζελένσκι να τονίζει: «Το κείμενο με τις ΗΠΑ θα είναι χωρίς προηγούμενο, όπως θα πρέπει να είναι για τους ηγέτες που στηρίζουν την Ουκρανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε στο Telegram ότι στο περιθώριο της συνόδου της G7 θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι από τις συναντήσεις αυτές το Κίεβο αναμένει κυρίως αποφάσεις που θα αφορούν την πιο γρήγορη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τις πιο άμεσες παραδόσεις αεροσκαφών στην Ουκρανία και την απόκτηση περισσότερων μέσων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.

Το Κίεβο χαιρέτισε εξάλλου σήμερα τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ χθες Τετάρτη και οι οποίες έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Χαιρετίζουμε κυρίως τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν εις βάρος του αμυντικού τομέα της Ρωσίας και της πρόσβασής του σε τεχνολογία και πόρους από το εξωτερικό», σχολίασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Χ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια να προκαλέσουμε ασφυξία στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Κάθε όπλο που δεν μπορεί να παράξει η Ρωσία (…) είναι μια ζωή που σώθηκε», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα υπογράψουν σήμερα την Ιταλία διμερή συμφωνία ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, η οποία προβλέπει την παροχή όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου χθες Τετάρτη νέες κυρώσεις που έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το σχέδιο εκεχειρίας για τη Γάζα στους G7

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται επίσης συζητιέται τόσο στη διάρκεια συνεδριάσεων εργασίας όσο και σε διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει εισέλθει στον ένατο μήνα του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να διασώσει το σχέδιο εκεχειρίας που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο Μπάιντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η G7 έχει ήδη δηλώσει ότι στηρίζει το σχέδιο αυτό, αλλά η Χαμάς πρότεινε κάποιες «ανέφικτες» τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν. Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη θέση του και συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στην ατζέντα των G7 η Κίνα

Εκτός από τους ηγέτες των χωρών της G7, στη σύνοδο κορυφής είναι προσκεκλημένοι ο πάπας Φραγκίσκος, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ακόμη ένα ευαίσθητο θέμα για την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στη G7 είναι η ένταση με την Κίνα, υποστηρίκτρια της Ρωσίας. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κατηγορούν το Πεκίνο ότι επιδοτεί την παραγωγή πληθώρας προϊόντων που πωλούνται σε χαμηλή τιμή και πλημμυρίζουν την παγκόσμια αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε εξάλλου χθες να επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο οι Δυτικοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα λάβουν αντιπαραγωγικά μέτρα. Η Γερμανία, που εξάγει περισσότερα από 200.000 αυτοκίνητα ετησίως στην Κίνα, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός «εμπορικού πολέμου».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε από την πλευρά του την ανησυχία του για «τις διαφορές» μεταξύ των δύο μπλοκ, οι οποίες «τροφοδοτούνται από γεωπολιτικές αντιπαλότητες». «Οι νέοι δασμοί που υιοθετούνται κάθε χρόνο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019», κατήγγειλε ο Γκουτέρες που θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ G7 Τζόρτζια Μελόνι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ