Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μπρεστ της Λευκορωσίας - iefimerida.gr

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μπρεστ της Λευκορωσίας

Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας στο Μπρεστ για τον β' γύρο των διαπραγματεύσεων
Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας στο Μπρεστ, για τον β' γύρο των διαπραγματεύσεων / Φωτογραφία: twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, στη Λευκορωσία, στο Μπρεστ.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δήλωσε πως ξεκίνησαν οι συνομιλίες, με βασικά θέματα την άμεση κατάπαυση του πυρός, την ανακωχή και τη θέσπιση ανθρωπιστικών «διαδρόμων» για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών.

Την είδηση της έναρξης των συνομιλιών επιβεβαιώνουν ρωσικά και λευκορωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη των αντιπροσωπειών δίνουν τα χέρια κατά την έναρξη των συνομιλιών:

Η στιγμή της άφιξης της ουκρανικής αντιπροσωπείας με ελικόπτερα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο Belovezhskaya Pushcha, ένα πρώην κυνηγετικό καταφύγιο των Ρομανόφ, σε δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, που έχει πρόσθετο ιστορικό φορτίο, καθώς σε αυτό το κτίριο, το λεγόμενο «Σπίτι του Κυνηγού», στη δυτική Λευκορωσία, υπεγράφη η συμφωνία διάλυσης της ΕΣΣΔ και ίδρυσης ως διαδόχου φορέα στη θέση της της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Από την πλευρά της, η Ουκρανία απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ουκρανική αντιπροσωπεία αναχώρησε για το σημείο στις 2 μ.μ.

Όπως μεταδίδει το Ria Novosti, η ουκρανική αντιπροσωπεία αναχώρησε περί τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος με προορισμό το Μπρεστ, αναφέροντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε δύο ώρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας μεταβαίνει στον τόπο των διαπραγματεύσεων με ελικόπτερο. Όπως μεταδίδει το Ria Novosti, το Κίεβο σκοπεύει στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων να συμφωνήσει με τη Ρωσία τουλάχιστον για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Νωρίτερα σήμερα, είχε διαφανεί ότι οι συνομιλίες θα εξελίσσονταν σε θρίλερ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να κατηγορεί τους Ουκρανούς για κωλυσιεργία.

«Όπως γνωρίζετε, η διαπραγματευτική ομάδα μας είναι ήδη εκεί από χθες το βράδυ. Περίμενε τους Ουκρανούς και σήμερα το πρωί, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα περιμένει. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί δεν βιάζονται. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε εκεί σήμερα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αιχμές άφησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμώντας ότι «παίρνει εντολές από τους Αμερικανούς».

Οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν όλα τα θέματα, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικές-τεχνικές πτυχές.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας», είπε ο Βλ. Μεντίνσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ναυάγησαν

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας που έλαβαν χώρα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, τη Δευτέρα, «ναυάγησαν», καθώς και οι δύο πλευρές ήταν αμετακίνητες στις απόψεις τους.

Ο εκπεφρασμένος στόχος της Ουκρανίας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, οι επιτροπές θα επέστρεφαν στις πρωτεύουσές τους για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις τους. Κατά το ίδιο πρακτορείο, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ένα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, τον βοηθό του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι συμμετέχοντες εξέτασαν αναλυτικά όλη την ατζέντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν βρεθεί σημεία τα οποία έδιναν τη δυνατότητα να προβλεφθούν κοινές θέσεις.

Λαβρόφ: Επί ίσοις όροις διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει λίγο νωρίτερα στη Μόσχα, είχε εμφανιστεί πιο έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες: «Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», έλεγε πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», είχε πει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Πούτιν-Μακρόν και Μακρόν-Ζελένσκι

Τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. O Λαβρόφ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τις προσπάθειές του για διαμεσολάβηση και είπε ότι ελπίζει να στεφθούν από επιτυχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλά θα είμαστε χαρούμενοι μόνον εάν η Γαλλία αυτή τη φορά βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών που βασίζονται στις αρχές που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και γενικά στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά το μαραθώνιο τηλεφώνημα, διαρκείας 90' με τον Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν φέρεται να εξήγησε στον Μακρόν τον «κεντρικό ρόλο των ναζί στην πολιτική του Κιέβου», επισήμανε το «σαμποτάζ» των Ουκρανών στη Συνθήκη του Μινσκ επί επτά χρόνια και ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου εξουδετερωθεί η στρατιωτική δυνατότητα της Ουκρανίας να απειλεί τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, είπε ότι Μακρόν και Πούτιν «συζήτησαν τα ανθρωπιστικά ζητήματα», αλλά «ο Πούτιν παραμένει στη θέση του για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και αυτό δεν είναι αποδεκτό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δική μας λογική δεν είναι λογική πολέμου, αλλά λογική αποκλιμάκωσης. Αλλά αυτό είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο» συνέχισε ο Καστέξ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης, TF1.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ συνομιλίες Λευκορωσία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ