Το θέμα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι το κυρίαρχο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα και αύριο.
Χθες, Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία, αν και όπως είπαν αξιωματούχοι, βρίσκονται πολύ κοντά. Παραμένει όμως αμφίβολο το αν θα καταλήξουν σε συμφωνία ως σήμερα το βράδυ, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, αφού υπάρχει διαφωνία στο θέμα του ΦΠΑ. Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για Brexit ωστόσο, θα πρέπει μετέπειτα να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Αυτό, έτσι, δεν αποκλείει έτσι το σενάριο νέας έκτακτης συνόδου κορυφής πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία προγραμματισμένης εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε., ενώ δεν είναι και λίγοι οι διπλωμάτες που δεν αποκλείουν το σενάριο παράτασης της εξόδου της Βρετανίας, κάτι που δεν επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον.
ΕΕ: Συζήτηση για κυρώσεις στη Τουρκία
Οι κυρώσεις στην Τουρκία είναι το δεύτερο θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν με την Τουρκία σε τρία επίπεδα: αναφορικά με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία αλλά και το προσφυγικό. Στα πρώτα δύο σημεία, οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε., αφενός για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις εξορύξεις και αφετέρου για την καταδίκη της τουρκικής επίθεσης. Όσον αφορά το προσφυγικό, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα της αύξησης των ροών προς τα νησιά αλλά και αυτό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.
Συμπεράσματα για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, μετά τη μη απόφαση σε επίπεδο υπουργών για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα με σκοπό να βρουν τις κατάλληλες διατυπώσεις για τα τελικά συμπεράσματα, προκειμένου να μην καμφθεί το ηθικό των δύο χωρών. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν κάθετος με την ένταξή τους, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ απαιτούσε από τους Ευρωπαίους να αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
ΕΕ: Συνομιλίες για το δημοσιονομικό πλαίσιο
Τέλος, στην Σύνοδο, οι ηγέτες αναμένεται να διεξάγουν δύσκολες συνομιλίες και αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου, δηλαδή μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν καθαρά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αυτών που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.