Για την πιθανότητα να χρειαστεί να απομακρυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί από την Μέση Ανατολή προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα, όπως ανέφεραν τέσσερις αξιωματούχοι, που έχουν γνώση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Washington Post.
Οι ΗΠΑ καταστρώνουν τα σχέδια μιας τέτοιας κολοσσιαίας επιχείρησης την ώρα που προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να καθυστερήσει χερσαία επιχείρηση κατά των ενόπλων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, είπαν στην εφημερίδα ότι οι Αμερικανοί, που ζουν στο Ισραήλ και τον Λίβανο, ανησυχούν ιδιαίτερα για μια κλιμάκωση του πολέμου, που θα εμπλέξει και τις ΗΠΑ Οι ίδιοι αξιωματούχοι, ωστόσο, υπογράμμισαν ότι μια επιχείρηση εκκένωσης τέτοιου μεγέθους θεωρείται το χειρότερο δυνατό σενάριο κι ότι είναι πιθανότερο να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα. Ωστόσο, όπως είπε ένας εξ’ αυτών, «θα ήταν ανεύθυνο να μην υπάρχει σχέδιο για τα πάντα».
Οι δυσκολίες μιας μαζικής εκκένωσης
Παρά τη δημόσια, σθεναρή στήριξή της προς το Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανότητα διάχυσης της σύρραξης και τα τελευταία 24ωρα έχει εστιάσει την προσοχή της στην περίπλοκη υλικοτεχνική προετοιμασία μιας μαζικής εκκένωσης τεράστιου αριθμού ανθρώπων, αφού στις 7 Οκτωβρίου, τη μέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε τις φονικές επιθέσεις της, υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περί τους 600.000 Αμερικανοί υπήκοοι στο Ισραήλ και άλλοι 86.000 στο γειτονικό Λίβανο.
Ειδικά για το Λίβανο οι ανησυχίες των ΗΠΑ εστιάζονται στην υποστηριζόμενη από το Ιράν σιϊτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που έχει ουσιαστικά υπό τον έλεγχό της τη χώρα από το 1992 . Η Τεχεράνη προμηθεύει εδώ και καιρό με όπλα και εκπαιδεύει ενόπλους της Χεζμπολάχ, εντείνοντας τους φόβους ότι η οργάνωση θα εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ από τα βόρεια σύνορά του ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο για τις IDF, ενώ οι δύο πλευρές έχουν ήδη επιδοθεί σε αψιμαχίες.
«Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση είναι πολύ ανήσυχη μήπως όλο αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο», είπε Αμερικανός αξιωματούχος στη Washington Post.
Αλλά οι ανησυχίες στην Ουάσιγκτον αφορούν κι άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής λόγω της έκρηξης της οργής της κοινής γνώμης στον αραβικό κόσμο για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μέλη Αμερικανούς υπηκόους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, μετά και τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Αμερικανούς
Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν δημοσίως τα σχέδια μαζικής εκκένωσης για να μην πυροδοτήσουν πανικό στους Αμερικανούς που ζουν στην περιοχή, αλλά οι κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν προδίδουν έντονη ανησυχία τα τελευταία 24ωρα για τον κίνδυνο διάχυσης της σύρραξης.
Προ ημερών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ταξιδιωτική του οδηγία κάλεσε τους Αμερικανούς ανά την υφήλιο να είναι λίαν προσεκτικοί λόγω των «αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες στον πλανήτη, της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων και διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών κατά υπηκόων και συμφερόντων των ΗΠΑ».
Αναλόγως της κλίμακάς της μιας ενδεχόμενη μαζική επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών θα ήταν πιθανώς δυσκολότερη από οιεσδήποτε άλλες στο πρόσφατο παρελθόν, σύμφωνα με ειδικού, αφού θα μπορούσε να περιλαμβάνει και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που έχουν συρρεύσει το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Με 600.000 Αμερικανούς στο Ισραήλ και απειλές κατά άλλων Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή δύσκολα μπορώ να σκεφτώ μια επιχείρηση εκκένωσης που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή ως προς την κλίμακα, το εύρος και την πολυπλοκότητά της», είπε η Σούζαν Μαλόνεϊ, διευθύντρια Εξωτερικής Πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings. «Το είδος των οδηγιών που εξέδωσε το τελευταίο διάστημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πολύ ξεκάθαρο», πρόσθεσε.