Viral έχει γίνει τις τελευταίες μέρες ένα βίντεο που δείχνει ένα αγοράκι μόλις τριών ετών να παίζει το γνωστό βιντεοπαιχνίδι «Call of Duty», όπου στόχος των παικτών είναι να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους.
Συγκεκριμένα, το βίντεο αναρτήθηκε στις αρχές της χρονιάς στο TikTok από τη μητέρα του παιδιού, η οποία έγραψε στη λεζάντα: «Αναρωτιέμαι πώς θα ένιωθε ο κόσμος αν ήξεραν ότι αντίπαλός τους στο Call of Duty είναι ένα τρίχρονο αγοράκι».
Το βίντεο έχει πάνω από οκτώ εκατομμύρια προβολές στο TikTok, ενώ έχει συγκεντρώσει πολλές ακόμη χιλιάδες προβολές και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το YouTube.
Διχασμός στα social media για το βίντεο
Το βίντεο πάντως, σύμφωνα με το unboxholics.gr, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Πολλοί επαίνεσαν το παιδί για τις ικανότητές του και για το πόσο επιδέξια μπορεί να χειρίζεται το παιχνίδι, παρά τη νεαρή του ηλικία. Ωστόσο, υπήρξαν και πολλοί που εξέφρασαν ανησυχία, τονίζοντας πως δεν πρέπει να παίζει τέτοια βίαια παιχνίδια από τόσο νωρίς.
Μάλιστα, πολλοί ανέφεραν πως το παιδί πρέπει να κάθεται υπερβολικά πολλές ώρες στο tablet για να παίζει τόσο καλά πλέον, κάτι που ίσως να μην είναι καλό για την υγεία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Activision, η εταιρεία που δημιούργησε το βιντεοπαιχνίδι, αναφέρει ξεκάθαρα στο site της ότι το Call of Duty περιέχει βίαιο περιεχόμενο, ισχύουν ηλικιακοί περιορισμοί και απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 17 ετών.
Πόσο χρόνο μπορούν να περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη
Με το βίντεο ασχολήθηκε και το Yahoo News, που ζήτησε την επαγγελματική γνώμη της καθηγήτριας Οφίρ Τούρελ από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η κυρία Τούρελ, σχολιάζοντας το βίντεο, δήλωσε: «Το να παίζεις σε αυτό το επίπεδο απαιτεί προφανώς εξάσκηση. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά μηδενικό χρόνο μπροστά από οθόνη για τις ηλικίες 0-2 ετών και το πολύ μία ώρα την ημέρα επιλεκτικού χρόνου, δηλαδή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για τις ηλικίες 2-5 ετών».
Παράλληλα, η καθηγήτρια επισήμανε: «Μελέτες διαπίστωσαν ότι ο περισσότερος χρόνος μπροστά από την οθόνη για παιδιά δύο ετών συνδέεται με φτωχότερα αποτελέσματα γνωστικής και κοινωνικής ανάπτυξης στα τρία έτη. Σε δικές μου μελέτες σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια σε μεγαλύτερα παιδιά, βρήκα συσχετίσεις με προβλήματα στον ύπνο και την παχυσαρκία»