Προσκεκλημένος στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, ζήτησε από την ΕΕ να ηγηθεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με την επικαιρότητα της προσφυγικής έξαρσης στα σύνορα της ΕΕ και όχι μόνο, η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας σημαδεύτηκε από την ομιλία του Ύπατου Εκρποσώπου του ΟΗΕ.
Ο Γκραντι υπενθύμισε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Στηριζόμενη στις αρχαίες και παγκόσμιες αρχές του ασύλου η Σύμβαση έχει προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία για αμέτρητους ανθρώπους, ξεριζωμένους από τον πόλεμο.
Συνεργασία-Αλληελεγγύη-Υποστήριξη
Ο Γκράντι, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, συνέστισε οι ηγέτες να επαναφέρουν την αξία της διεθνούς συνεργασίας και της αλληγεγγύης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας, να υποβληθεί σε βία ή δίωξη εξαιτίας αυτού που είναι».
«Η παγκόσμια ηγεσία ξεκινά από το σπίτι»
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δεν μπορεί κανείς να μιλάει για παγκόσμιες αξίες, στόχους και οράματα αν πρώτα δεν παλέψει γι' αυτές στον τόπο του.
«Η εικόνα που ζωγραφίζει το πρόσφατο ιστορικό της Ευρώπης για το άσυλο είναι, δυστυχώς, ανάμεικτη. Ενώ πολλές χώρες τηρούν και εξακολουθούν να τηρούν τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς νόμους και αρχές, οι τρέχουσες πρακτικές ορισμένων κρατών προκαλούν σοβαρή ανησυχία και η υπόλοιπη ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει έναν αγώνα δρόμου προς τον κατήφορο, αλλά να διασφαλίσει ότι οι νόμοι και οι υποχρεώσεις τηρούνται από όλους».
Από τις Βρυξέλλες , ο Γκράντι καταδίκασε την παρμπόδιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα; Πολωνίας και Λευκορωσία και επεσήμανε ότι «αυτές οι προκλήσεις απλώς δεν δικαιολογούν την σπασμωδική αντίδραση που έχουμε δει σε ορισμένα μέρη».
Πρόσθεσε δε ότι «η ΕΕ, μια Ένωση που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει και μπορεί να τα πάει καλύτερα και σε θέματα κράτους δικαίου να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για άλλους».
Κρίκος το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο Γκράντι είπε ότι η εξεύρεση λύσεων σημαίνει επίσης συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την κατανομή της ευθύνης για όσους χρειάζονται προστασία εντός και μεταξύ της Ένωσης.
Είπε χαρακτηριστικά: «Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχουμε εγκρίνει ως πρακτικό δρόμο προς τα εμπρός, παρέχει στα κράτη μέλη της ΕΕ το πλαίσιο για να βοηθήσουν στη διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή ευθύνη».
«Ενθαρρύνω όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν το Σύμφωνο. Και θα ήθελα εδώ να εκφράσω την εκτίμησή μου για το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είτε συζητάμε την κατάσταση εντός της Ευρώπης είτε εργαζόμαστε για λύσεις στο εξωτερικό, υπήρξε σταθερή πηγή υποστήριξης για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.