Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να αποτύχει στο έργο της αναφορικά με την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξή του στο BBC, ενώ τόνισε πως αν γυρνούσε πίσω τον χρόνο, θα έκανε τα ίδια για να αντιμετωπίσει την πανδημία στην χώρα του.
Ο Τζουζέπε Κόντε ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με επαρκή και συντονισμένο τρόπο για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, προσθέτοντας πως πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτού που ο ίδιος αποκαλεί η «μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αυτή ήταν η πρώτη του συνέντευξη στα βρετανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μετά την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία πριν από 7 εβδομάδες και αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Ιταλία και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να πιέσουν τα πιο λιτά μέλη του μπλοκ να εκδώσουν τα λεγόμενα «κορονομόλογα». Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ολλανδία αντιτάχθηκε στην ιδέα, οδηγώντας σε σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στο BBC πως οι ηγέτες της Ευρώπης «βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ραντεβού με την ιστορία» το οποίο δεν πρέπει να χάσουν. «Εάν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να δώσουμε νέα ζωή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ο κίνδυνος αποτυχίας είναι πραγματικός».
Τι λέει για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων
Το ποσοστό μόλυνσης στην Ιταλία επιβραδύνεται – τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν από την προηγούμενη ημέρα κατά λιγότερο από 1%,. Πριν από δύο εβδομάδες, η άνοδος ήταν 7%. Ο αριθμός των θανάτων δείχνει επίσης, σημάδια πτώσης, από 19 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες, σε 542 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο, ο Τζουζέπε Κόντε προειδοποιεί την Ιταλία να μην εφησυχάσει και λέει πως το lockdown το οποίο επιβλήθηκε στις 9 Μαρτίου, θα μπορούσε να χαλαρώσει μόνο σταδιακά.
«Πρέπει να επιλέξουμε κλάδους που μπορούν να ξαναρχίσουν την δραστηριότητά τους. Αν το επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες, ίσως να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε κάποια μέτρα ήδη από το τέλος αυτού του μήνα» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Τζουζέπε Κόντε έχει πάρει εύσημα για την αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνησή του – μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Demos έδειξε πως η δημοτικότητά του αυξήθηκε από 46% σε 71%. Αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν πως οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν τις πρώτες ημέρες ήταν αργοί και αποσπασματικοί. Αρχικά αντιστάθηκε στο αίτημα ορισμένων πολιτικών στην Λομβαρδία, την βόρεια περιοχή της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αναφορικά με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων πιο άμεσα. Όταν μια αντιπροσωπεία του Κινεζικού Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε το Μιλάνο στα μέσα Μαρτίου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα χαλαρά μέτρα απομόνωσης της Ιταλίας. Αλλά ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την δράση της κυβέρνησής του.
«Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, τα ίδια θα έκανα»
«Εάν πήγαινα πίσω τον χρόνο, θα έκανα τα ίδια» δήλωσε στην συνέντευξή του ο Τζουζέπε Κόντε και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα σε σχέση με την Κίνα. Για εμάς, ο σοβαρός περιορισμός των συνταγματικών ελευθεριών ήταν μια κρίσιμη απόφαση που έπρεπε να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά. Αν είχα προτείνει ένα lockdown ή περιορισμούς στα συνταγματικά δικαιώματα στην αρχή, όταν δηλαδή εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, οι άνθρωποι θα με περνούσαν για τρελό».
Η Ιταλία υποστηρίζει πως ένας από τους λόγους πίσω από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων είναι ότι έχει πραγματοποιήσει πολύ περισσότερα τεστ από πολλές άλλες δυτικές χώρες. Ενώ η Μεγάλη Βρετανία έχει σήμερα κατά μέσο όρο, πραγματοποιήσει 14.000 τεστ την ημέρα, ο αριθμός των τεστ στην Ιταλία είναι περίπου διπλάσιος. Χθες, μάλιστα, πραγματοποίησε πάνω από 50.000 τεστ. Ο Τζουζέπε Κόντε αρνήθηκε να επικρίνει, ωστόσο, άμεσα οποιαδήποτε άλλη χώρα για τον μικρό αριθμό τεστ- αλλά το συνέστησε με την «αντιμετώπιση της κατάστασης στο σκοτάδι».
Η επιβράδυνση του ποσοστού των κρουσμάτων μειώνει σταδιακά την πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αν και στην Λομβαρδία και σε ορισμένες άλλες περιοχές, παραμένουν ακόμη στο όριο. Όσο για τους γιατρούς – σχεδόν 100 γιατροί έχουν πεθάνει από κορωνοϊό.
Η στήριξη άλλων χωρών, όπως Κίνα, Κούβα και Ρωσία
Όσον αφορά στην στήριξη, υπήρξαν κάποιες χώρες όπως η Κίνα, η Κούβα και η Ρωσία, οι οποίες έχουν αποστείλει ιατρικές ομάδες και προμήθειες. Η Μόσχα, μάλιστα, πρόσθεσε το μήνυμα «από την Ρωσία με αγάπη» επάνω στο αεροσκάφος που μετέφερε τον εξοπλισμό. Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο ενός Ιταλού που αντικατέστησε την σημαία της ΕΕ με εκείνη της Ρωσίας.
Ερωτηθείς εάν η βοήθεια της Ρωσίας στην Ιταλία συνοδευόταν από κάποιους όρους, ενδεχομένως την υποστήριξης της ιταλικής κυβέρνησης στην άρση των κυρώσεων της ΕΕ στην Μόσχα, ο Τζουζέπε Κόντε απάντησε: «Αυτό με προσβάλει βαθιά. Είναι μια προσβολή για την ιταλική κυβέρνηση.. αλλά και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που ποτέ δεν θα ονειρευόταν να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης».
«Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ονόματα, ιστορίες ζωής»
Το γεγονός είναι πως η Ιταλία χρειάζεται όλους τους φίλους που μπορεί να έχει αυτή την στιγμή, με τις τελευταίες προβλέψεις να λένε πως η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού θα οδηγήσει την οικονομία σε συρρίκνωση πάνω από 11% και το εθνικό χρέος ενδέχεται να φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Ο πρωθυπουργός την αποκάλεσε ως «οικονομική και κοινωνική έκτακτη ανάγκη» που δοκιμάζει την οικονομική δομή κάθε χώρας. Και καθώς αυτή η κρίση συνεχίζεται, οι Ιταλοί θρηνούν την απώλεια εκατοντάδων συνανθρώπων τους. Μπορεί να υπάρχει ελπίδα πως τα χειρότερα πέρασαν – αλλά θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να ανακάμψει. «Νιώθω τον πόνο της τραυματικής πληγής που βιώνει αυτό το έθνος» δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε. «Πίσω από τους αριθμούς είναι ονόματα, ιστορίες ζωής και διαλυμένες οικογένειες. Το ιταλικό έθνος υποφέρει».