Nέες αποκαλύψεις από τις καταθέσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλής, Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Χρήματα που έφταναν με τη μορφή μετρητών από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών, συναντήσεις στο Παρίσι κατά τις οποίες οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, στενές επαφές με το Μαρόκο και το Κατάρ, αλλά και ένα «συμβόλαιο» με τη Μαυριτανία. Αυτές είναι μερικές από τις αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρει η Il Fatto Quotidiano, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μίλησε προφανώς επειδή δεν μπορούσε να αρνηθεί όλα όσα γνώριζαν ήδη οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτόν και τον Αντόνιο Παντσέρι, καθώς τους παρακολουθούσαν επί μήνες. Και επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως ο Αντόνιο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα είδος πληρωμένου πρακτορείου σχέσεων με ευρωβουλευτές που δωροδοκούσαν για να αποκτήσουν ευνοϊκή στάση με πελάτες του ευρωπαϊκού θεσμού.
La Repubblica: Πώς έφτασαν στον Παντσέρι - Οι κοριοί στο σπίτι του
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκάλυψε σήμερα το παρασκήνιο από την έρευνα των βελγικών Αρχών και το πώς κατάφεραν να εξαρθρώσουν το κύκλωμα.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, η έρευνα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε την άνοιξη και κορυφώθηκε στις 26 Απριλίου με την εισβολή στο σπίτι του Παντσέρι, όπου καταμετρήθηκαν 700.000 ευρώ, φωτογραφήθηκε οτιδήποτε ενδιαφέρον και εγκαταστάθηκαν κοριοί και κάμερες.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι Παντσέρι και Τζόρτζι «χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματά τους» αναφέρουν στα πρακτικά οι βελγικές Αρχές, που μιλούν για μια «υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
Το «τρίγωνο» της μεταφοράς των χρημάτων - Ο Αλγερινός, η Τουρκία και τέλος το Βέλγιο
Την ίδια ώρα, η Il Fatto Quotidiano αναφέρει πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή («Mister Kaili», όπως τον γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα) μίλησε, αποκαλύπτοντας πως όσον αφορά το Κατάρ, υπήρχε ο «Αλγερινός», κάποιος με το όνομα Boudjellal, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και ο οποίος με τη σειρά του τον έφερε σε επαφή με ένα άλλο άτομο στο Βέλγιο. Έτσι έφταναν τα μετρητά.
Ο Τζόρτζι φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη
«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διέγραφε αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.
Η περίπτωση του Μαρόκου, οι «γραβάτες» και τα «ρούχα»
Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Και όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου. «Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.
Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζόρτζι θα πληρωνόταν λαμβάνοντας ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 ευρώ έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα λάμβανε «25.000 ευρώ σε μετρητά».