Για 13η ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, για την ρατσιστική και την αστυνομική βία.
Στο Λος Αντζελες, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ο κόσμος συνέχισε τις πορείες διαμαρτυρίας, όπου το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες, ο κόσμος καθημερινά είναι ολοένα και περισσότερος στους δρόμους.
Στο Λος Αντζελες συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Λεωφόρο Χόλιγουντ, όπου ακόμη και με… άλογα παρέλασαν στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη, αλλά και να μπει τέλος στην βία κατά των Αφροαμερικανών. Η εικόνα ήταν παρόμοια σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ στις διαδηλώσεις μετέχουν και αστέρες του επαγγελματικού αθλητισμού στις ΗΠΑ, που με την φωνή τους προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση να θέσει πιο αυστηρούς όρους και ποινές σε φαινόμενα αστυνομικής -άσκοπης-βίας, που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών Αφροαμερικανών πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον Ελληνα άσο να βγαίνει στους δρόμους με τους συμπαίκτες του και να ζητά δικαιοσύνη, στέλνοντας το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού.
«Διαλύεται» η αστυνομία πόλης στην Μινεάπολις
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στην Μινεάπολις πρόκειται να «διαλυθεί», δεσμεύθηκαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης όπου έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ.
«Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στην πόλη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε η Λίσα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο CNN. Τα εννιά από τα 12 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Μινεάπολις τάχθηκαν υπέρ της διάλυσης της αστυνομίας, ανέφεραν ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star Tribune, η ανακοίνωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιθανότατα μακράς και περίπλοκης σύγκρουσης για την τύχη της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης μετά τον θάνατο του Φλόιντ. Ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης, αλλά όχι της διάλυσης της αστυνομίας, που κατηγορείται για ενδημικό ρατσισμό.
Στο Χιούστον η σορός του Φλόιντ
Εν τω μεταξύ, η σορός του Τζορτζ Φλόιντ έχει φτάσει ήδη στο Χιούστον όπου θα γίνει μία δεύτερη δέηση, μετά από αυτή στην Μινεάπολις, καθώς και η κηδεία του. Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για το χρίσμα της προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοέμβρη με τους Δημοκρατικούς, θα πάει να δώσει τα συλλυπητήριά του την οικογένεια του εκλιπόντος και θα βιντεοσκοπήσει ένα μήνυμα που θα προβληθεί στην κηδεία (δεν θα παραστεί καθώς θεωρήθηκε πρέπον να μην διαταραχθεί η τελετή από την παρουσία μυστικών υπηρεσιών λόγω της παρουσίας του).
Οι φόβοι για νέα επεισόδια εν όψει και της κηδείας του Φλόιντ είναι μεγάλη στις αρχές στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Τραμπ αποσύρει την Εθνοφρουρά από τις πόλεις, αλλά εξακολουθεί να μην παίρνει θέση για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και να αποθεώνει τις αρχές για το πώς χειρίστηκαν ως τώρα τις διαδηλώσεις. Ηδη με την στάση του έχει χάσει σημαντικό έδαφος τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, που μετά από μία περίοδο σιγής, έχουν αρχίσει να εκφράζουν την απογοήτευσή τους με την όλη στάση του.
Επεισοδιακές πορείες στην Βρετανία για τον Τζορτζ Φλόιντ
Οι πορείες συνεχίστηκαν χθες και σε άλλες χώρες, καθώς σε Ευρώπη, Ασία, αλλά και Λατινική Αμερική, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού. Στην Βρετανία σημειώθηκαν επεισόδια και μάλιστα στην περιοχή του Μπρίστολ οι διαδηλωτές κατεδάφισαν αγάλματα δουλεμπόρων που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι της περιοχής.
Στο Λονδίνο εκτυλίχθηκαν νέα επεισόδια, με 14 αστυνομικούς να τραυματίζονται, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Επεισοδιακές ήταν οι διαδηλώσεις χθες και στο Βέλγιο.