Η υψηλόβαθμη δημόσια υπάλληλος που ερεύνησε τα «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραιτήθηκε για να αναλάβει προσωπάρχης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ.
Η κίνηση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε πολλά σχόλια και επικρίσεις για την αμεροληψία του έργου της, το οποίο συνέβαλε στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον.
Η Σου Γκρέι, μέχρι τότε «ανώνυμη» δημόσια υπάλληλος αλλά φημισμένη για την ακεραιότητά της, έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεσή της για τα partygate, το σκάνδαλο των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω της καραντίνας για την Covid-19. Το σκάνδαλο αυτό ακολουθούσε τον Τζόνσον μέχρι και την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, τον περασμένο Ιούλιο.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί «με άμεση ισχύ» από τη θέση της στο «Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου», την υπηρεσία που συντονίζει τη δράση της κυβέρνησης. Η υπηρεσία ανέφερε ότι «εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκε», ενώ το Εργατικό Κόμμα επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι της προτάθηκε να αναλάβει προσωπάρχης στο γραφείο του Κιρ Στάρμερ.
Ο Σούνακ έχει δικαίωμα για βέτο
Σύμφωνα με τους Εργατικούς, η Γκρέι «ελπίζει ότι θα αποδεχθεί» την πρόταση, ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο εφόσον εγκριθεί από την επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα μπορούσε επίσης να ασκήσει βέτο.
Η Σου Γκρέι, 60 ετών, είχε τη φήμη της αμερόληπτης. Η προσχώρησή της στους Εργατικούς σχολιάστηκε δηκτικά από στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον: «Η έκθεση Γκρέι φαίνεται τώρα σαν ένα μαγείρεμα της αριστεράς εναντίον ενός συντηρητικού πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Τζέικομπ Ρις-Μογκ.
Η Γκρέι εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος δεοντολογίας στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου μεταξύ 2012-18.
Το BBC ανέφερε ότι τη δεκαετία του ’80 έκανε ένα διάλειμμα στη μακρά καριέρα της στο δημόσιο για να διευθύνει μια παμπ στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ σε ένα άρθρο το 2015 την περιέγραφε σαν «το ισχυρότερο πρόσωπο για το οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ τίποτα».