«Ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι», υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο πρώην επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, αναφερόμενος στην Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Τζον Μπόλτον αναφέρθηκε στη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, τόσο αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όσο και με τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το ενδεχόμενο νοθείας στις τουρκικές εκλογές και τονίζει πως εάν ο Ερντογάν επιχειρήσει κάτι τέτοιο, πρέπει να εξεταστεί η απομάκρυνση ή αναστολή ιδιότητας μέλους από τη Συμμαχία.
Μπόλτον: Απαράδεκτο το μπλοκάρισμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Πιο αναλυτικά, ο Μπόλτον υποστήριξε, αρχικά, ότι το ΝΑΤΟ συμμαχία θα πρέπει να πρέπει να αφαιρέσει την ιδιότητα του μέλους από την Άγκυρα
«Πιστεύω ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία. Και υπάρχει μια μακρά λίστα με κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, ξεκινώντας, κατά την άποψή μου, με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400», σημείωσε ο Μπόλτον και πρόσθεσε:
«Οι S-400 εξουδετερώνουν τα άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Αδρανοποιούν την ικανότητα των F-35 να είναι αόρατα, μέρος του οποίου είχαμε στην πραγματικότητα συμφωνήσει ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία. Τώρα αυτό δεν ισχύει. Αλλά όταν προσθέτεις σε αυτές τις καταστάσεις το απαράδεκτο μπλοκάρισμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και την παρεμπόδιση της αίτησης της Φινλανδίας, και το συνδυάζεις με τις προσπάθειες του Ερντογάν να αποτρέψει τη λαϊκή ψήφο στην Τουρκία να γίνει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, νομίζω ότι όλο αυτό καταδεικνύει μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το να είσαι σύμμαχος του ΝΑΤΟ».
Κατέληξε, μάλιστα, πως «αν ο Ερντογάν προσπαθήσει να νοθεύσει τις εκλογές, τότε νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την απομάκρυσνη της Τουρκίας ή τουλάχιστον την αναστολή της ιδιότητας μέλους. Απλά, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι».
Μπόλτον: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την απομάκρυνση της Τουρκίας
«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στο καταστατικό. Όμως, σύμφωνα με το υπάρχον δόγμα του διεθνούς δικαίου, είναι εφικτό να αποβληθεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα μέλους της Τουκίας. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να γίνει, ο οποίος είναι να διαλυθεί η Συμμαχία και μετά να δημιουργηθεί ξανά μετά από ένα δευτερόλεπτο, με όλα τα μέλη εκτός της Τουρκίας», απάντησε ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας των ΗΠΑ σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδεχόμενο πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, λέγοντας: Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναβάλουμε οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις για θέματα όπως η πώληση των F-16 για μετά τις τουρκικές εκλογές τον Μάιο. Πιστεύω ότι εν μέρει ο Ερντογάν παίζει πολιτικά παιχνίδια με το φονταμενταλιστικό στοιχείο στην Τουρκία, βάζοντας την Σουηδία απέναντι.
Εκτιμώ ότι είναι μέρος της γενικής του αντικουρδικής του εκστρατείας. Επομένως, βλέπω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να δώσουμε στον Ερντογάν ή σε οποιονδήποτε από τους Τούρκους υποψηφίους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της NATO προς δικό τους πολιτικό όφελος».
Μπόλτον για ελληνοτουρκικά: Υπό τον Ερντογάν είναι πολύ χειρότερα από πριν
Σε ερώτηση για το αν οι αντιδράσεις των μελών του ΝΑΤΟ αντίστοιχες αυτών των απειλών της Τουρκίας αναφορικά με την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, απειλώντας ακόμη και με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου, ο πρώην επικεφαλής εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου απάντησε:
«Αυτή είναι δυστυχώς μία συμπεριφορά που έχουμε δει στο παρελθόν από την Τουρκία. Είναι πολύ χειρότερα, πιστεύω, υπό τον Ερντογάν από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαφωνίες μεταξύ τους για κάποια θέματα, αλλά είναι ασυνεπές με το να είσαι σωστό μέλος της Συμμαχίας να απειλείς άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ».