Ο Μπάιντεν επιθυμεί να εγκαταστήσει ένα νέο «κόκκινο τηλέφωνο» επικοινωνίας, στα πρότυπα εκείνου του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου η Ουάσιγκτον να επικοινωνεί με το Πεκίνο.
Το περίφημο «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης φέρεται να συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο τότε υπερδυνάμεων, σε ένα κλίμα διεθνούς ανησυχίας τότε για έναν πυρηνικό αφανισμό.
Σε εμβρυακό ακόμη στάδιο το «κόκκινο τηλέφωνο»
Σύμφωνα με το CNN, το σχέδιο της διοίκησης Μπάιντεν βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και θα πρέπει να διαμορφωθεί και να προταθεί στην Κίνα. Ωστόσο, από τον Λευκό Οίκο το επιθυμούν πολύ, προκειμένου να μειωθεί, όπως λένε, ο κίνδυνος μια σύρραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η «γραμμή έκτακτης ανάγκης» θα επιτρέπει σε ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ να στέλνουν κωδικοποιημένα μηνύματα ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ή άλλους από το περιβάλλον του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.
Μια ιδέα από την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα
Η ιδέα ενός «κόκκινου τηλεφώνου» διακινείται στις ΗΠΑ ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης του Ομπάμα, ωστόσο φαίνεται πως ένα απόρρητο σημείωμα για το θέμα δόθηκε στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μόλις πριν από έναν χρόνο, επί ημερών Τραμπ.
Η διοίκηση Μπάιντεν εξακολούθησε να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι οι λεπτομέρειες γύρω από μια τέτοια γραμμή επικοινωνίας είναι πολλές και κανείς δεν γνωρίζει, για την ώρα, την απόκριση του Πεκίνου.
Η αμυντική «γραμμή επικοινωνίας» Κίνας-ΗΠΑ
Άλλωστε, το CNN παραθέτει πως μια τέτοια γραμμή επικοινωνίας υπάρχει ήδη στο Πεντάγωνο, αποκλειστικά για αμυντικά θέματα, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται.
«Διαθέτουμε μια τέτοια γραμμή. Όπως γνωρίζουμε, τις ελάχιστες φορές που τη χρησιμοποιήσαμε, απλά χτυπούσε το τηλέφωνο σε ένα άδειο δωμάτιο για ώρες» δήλωσε ανώτερο στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Κερτ Κάμπελ.
«Είναι ιδιαίτερα επείγον για την αμερικανική κυβέρνηση να επιδιώξει διαύλους επικοινωνίας που θα της επιτρέπουν να απαντά σε περιόδους κρίσης ή προκειμένου να τις αποτρέψει» είπε ο Ντάνι Ράσελ, πρώην βοηθός γραμματέας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από την Ουάσιγκτον τονίζουν πως απομένουν αμέτρητες τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούσε ένα τέτοιο «κόκκινο τηλέφωνο» να λειτουργήσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αφού αναπτυχθεί ένα πρωτόκολλο, θα πρέπει αυτό να πάρει την έγκριση Λευκού Οίκου και Πεκίνου.
Το «σκουριασμένο» κόκκινο τηλέφωνο ΗΠΑ-Ρωσίας
Άλλωστε, το πρώτο «κόκκινο τηλέφωνο» με το Κρεμλίνο, παρότι θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δεν απεδείχθη τόσο εποικοδομητική τα τελευταία χρόνια.
Το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου σημειώνει πως ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε την κλήση προκειμένου να προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές το 2016, με τα γνωστά αποτελέσματα.