Μπορεί ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να ήταν ο πρώτος επικεφαλής ξένης κυβέρνησης με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά ο Τζο Μπάιντεν, αλλά κι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, αν και το επιτελείο του δεν αποκάλυψε με ποια σειρά. Ο Μπόρις Τζόσον, από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αν και δεν έχει συναντηθεί ποτέ κατ’ ιδίαν μαζί του, επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι συνομίλησε με τον εν αναμονή πρόεδρο των ΗΠΑ και ότι ανυπομονεί να συνεργαστούν στις κοινές προτεραιότητες των δύο χωρών, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της δημοκρατίας μέχρι την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού. «Προσμένω στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και στη συνεργασία μου μαζί του στις κοινές μας προτεραιότητες - από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως την προαγωγή της δημοκρατίας και την καλύτερη ανοικοδόμηση από την πανδημία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε λίγο αργότερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προσκάλεσε προσωπικά τον Μπάιντεν στη Σύνοδο COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει τον Νοέμβριο του ερχόμενου έτους στη Γλασκώβη. Πολλοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι η σχέση των δύο ηγετών θα είναι ψυχρή δεδομένων των σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν ο Τζόνσον για τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον , αλλά και της αρνητικής στάσης του Μπάιντεν έναντι του Brexit. Όπως όμως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον -σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, προφανώς - «συνεχάρη θερμά» τον Μπάιντεν και του ζήτησε να δώσει τα συγχαρητήριά του και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις για το «ιστορικό της επίτευγμα», ενώ οι δύο ηγέτες εστίασαν στη συνομιλία τους στους στενούς δεσμούς ΗΠΑ-Βρετανίας και δεσμεύτηκαν να χτίσουν πάνω σ’ αυτή τη σχέση τα επόμενα χρόνια σε τομείς όπως το εμπόριο κι η ασφάλεια.
Mέρκελ: Έμφαση στη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη
Στην τηλεφωνική συνομιλία της με τον Μπάιντεν η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία της για «στενή μελλοντική συνεργασία στη βάση της εμπιστοσύνης», όπως είπε ο εκπρόσωπός της. Η καγκελάριος της Γερμανίας – όπου η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί επωφελή τη νίκη του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου [ https://www.iefimerida.gr/kosmos/amerikanikes-74-germanon-epofeli-eklogi-mpainten ] - είχε επισημάνει σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η χώρα της κι η Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στις διατλαντικές σχέσεις και στο χθεσινό τηλεφώνημα συμφώνησε με τον Μπάιντεν για τη σημασία της συνεργασίας αυτής «ενόψει του μεγάλου αριθμού των παγκόσμιων προκλήσεων», ενώ ο τελευταίος έπλεξε το εγκώμιο των ηγετικών προσόντων της Μέρκελ τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας σε μια κοινή ατζέντα με την ΕΕ.
Μακρόν: Προτεραιότητες κλίμα, υγεία, τρομοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Μπάιντεν συνομίλησε και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν , ο οποίος των διαβεβαίωσε για την επιθυμία του να συνεργαστούν σε κρίσιμα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη βούληση για ενίσχυση των δεσμών της χώρας του με τη Γαλλία, τον «παλαιότερο σύμμαχο», όπως είπε κι δήλωσε έτοιμος να συνεργαστούν για τις παγκόσμιες προκλήσεις από την ασφάλεια μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις συρράξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και την ανάπτυξη στην Αφρική.