Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να ξαναρχίσει τη χορήγηση βοήθειας στους Παλαιστίνιους, δείχνοντας ξανά την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του στο Μεσανατολικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι θα δοθούν 150 εκατομμύρια μέσω της UNWRA, 75 εκατομμύρια ως οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και άλλα 10 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, για προγράμματα προώθησης της ειρήνης.
«Η αμερικανική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ. Χορηγείται κρίσιμη βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, προάγεται η οικονομική ανάπτυξη και στηρίζονται ο διάλογος μεταξύ Ισραλινών και Παλαιστινίων, ο συντονισμός για την ασφάλεια και η σταθερότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αποκαθιστούσε την οικονομική βοήθεια και θα εργαζόταν για να επαναλειτουργήσει η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον.
Συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής ωστόσο οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές, καθώς περιμένει αφενός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία) αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, εντός των προσεχών μηνών.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια στην Παλαιστίνη
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μπλοκάρει σχεδόν όλη την οικονομική βοήθεια, αφού διέκοψε τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2018. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με όρους τους οποίους η παλαιστινιακή ηγεσία θεωρούσε ότι της στερούσαν το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο κράτος.
Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρισαν εξάλλου τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Μεσανατολικό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', στον οποίο επανέλαβε ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή του στον Ιορδανό μονάρχη, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη μιας συνωμοσίας εναντίον του.
Θυμίζουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για την επίλυση του Μεσανατολικού, το οποίο και επαίρετο πως ήταν το ειρηνευτικό σχέδιο του αιώνα. Ενα σχέδιο που έθετε μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης, την ώρα που οι ΗΠΑ δήλωναν διατεθειμένες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ.
Ο Μπλίνκεν έδειξε τις προθέσεις Μπάιντεν για το Μεσανατολικό
Τον Φεβρουάριο, ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε στον Ισραηλινό ομόλογό του πως η λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό είναι η καλύτερη για το μέλλον του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γκάμπι Ασκενάζι, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε την πεποίθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος θωράκισης του μέλλοντος του Ισραήλ ως ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος, που θα ζει ειρηνικά δίπλα σε ένα βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.