Λίγη ώρα πρωτού συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμουντ Αμπάς, στη Βηθλεέμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την στήριξή του σε μία λύση δύο κρατών, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Η επίσκεψη του Μπάιντεν αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από τους Παλαιστινίους, οι οποίοι λένε πως οι ανησυχίες τους για θέματα όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ανέγερση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν παραμεριστεί. Τονίζουν επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν τήρησε τη δέσμευσή της για επαναλειτουργία του προξενείου για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ, το οποίο έκλεισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2019.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν μια «βιώσιμη ειρήνη, απόρροια διαπραγματεύσεων, μεταξύ του ισραηλινού κράτους και του παλαιστινιακού λαού».
Μπάιντεν: «Οι δύο λαοί να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια»
«Το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, εβραϊκό κράτος», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε: «Για να επιτευχθεί αυτό, ο καλύτερος τρόπος παραμένει μια λύση δύο κρατών για δύο λαούς που έχουν βαθιές και αρχαίες ρίζες σε αυτά τα εδάφη, να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον με ειρήνη και ασφάλεια». Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες και δεν αναφέρθηκε σε αναβίωση της διαδικασίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.
Η λύση των δύο κρατών με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ ήταν εδώ και καιρό η προτιμώμενη λύση για τη διεθνή κοινότητα, αλλά φαινόταν διαρκώς ως μια μακρινή προοπτική, καθώς μεγάλη μερίδα του ισραηλινού πολιτικού κόσμου αντιτίθεται.
Από την πλευρά του, ο Λαπίντ υποστήριξε τη θέση του Μπάιντεν, λέγοντας: «Μια λύση δύο κρατών αποτελεί εγγύηση για ένα ισχυρό, δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ με εβραϊκή πλειονότητα». Αλλά καθώς το Ισραήλ οδεύει προς τις εκλογές του Νοέμβριου και είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τον τερματισμό της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών σε εδάφη της Δυτικής Όχθης που θέλουν οι Παλαιστίνιοι για το μελλοντικό κράτος τους, η προοπτική μιας συμφωνίας φαντάζει ως μακρινό ενδεχόμενο.
Ο Μπασάμ αλ Σάλε, μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), προέτρεψε τον πρόεδρο Αμπάς να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ένα βασικό εμπόδιο στην ελευθερία της Παλαιστίνης».