Η τιμολόγηση της ρύπανσης είναι καθοριστική για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την ενίσχυση της καινοτομίας, δήλωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στη COP26, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Καναδάς έχει δεσμευθεί να περιορίσει τις εκπομπές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να εγγυηθεί ότι αυτές θα μειωθούν αρκετά γρήγορα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το κράτος θα φθάσει στο καθαρό μηδέν το 2050, δήλωσε.
Τι είναι η COP και τι συμβαίνει στη Γλασκώβη
H Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) υποχρεώνει τα 197 μέλη της να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά δεν παρέχει πολλές λεπτομέρειες, λόγος για τον οποίο οι υπογράφοντες συναντώνται τακτικά για να επεξεργαστούν τα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων της σύμβασης.
Η συνάντηση είναι γνωστή ως «Διάσκεψη των Ενδιαφερομένων Μερών». Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 1995, με οικοδέσποινα διαφορετική χώρα κάθε φορά.
Η COP26, που ξεκίνησε χθες στη Γλασκώβη με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η 26η, με οικοδέσποινα τη Βρετανία, και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή κάπου 25.000 ατόμων, ανάμεσά τους πάνω από 100 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων -αν και δεν θα παραμείνουν εκεί και τις δύο εβδομάδες-, καθώς και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι κ.ά.
Ο βασικός στόχος της COP26
Η βρετανική κυβέρνηση έχει καθορίσει ως βασικό στόχο της COP26 «να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου».
Βάσει της συμφωνίας των Παρισίων, οι κυβερνήσεις συναίνεσαν να περιοριστεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ωστόσο, τα σχέδια των κρατών για την κλιματική αλλαγή δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου αυτού και γι’ αυτό ο Μπόρις Τζόνσον ζητά από τις κυβερνήσεις να παρουσιάσουν πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών ρύπων αυτή τη δεκαετία και την κλιματική ουδετερότητα περί τα μέσα του αιώνα, δηλαδή οι εκπεμπόμενοι ρύποι να αντιστοιχούν σε εκείνους που αφαιρούνται από την ατμόσφαιρα μέχρι περίπου το 2050.