Ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Χισάμ Μασίσι ανακοίνωσε σήμερα πως οι ασθενείς με κορωνοϊό θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις αν δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και κατά συνέπεια μολύνουν άλλους ανθρώπους.
«Αν ένας ασθενής δεν συμμορφωθεί με την απαιτούμενη απομόνωση και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, και επομένως μολύνει άλλο άτομο, μπορούμε να του ασκήσουμε δίωξη σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα και αν η μετάδοση οδηγήσει στο θάνατο, μπορεί εκείνος να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία», δήλωσε ο Μασίσι σε συνέντευξη Τύπου.
Στεκόμενος δίπλα του, ο υπουργός Υγείας Αμπντελατίφ Μάκι υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης του αυστηρού περιορισμού των εξόδων από το σπίτι, καθώς παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες μια χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων στην μετακίνηση, που τέθηκαν σε ισχύ στις 22 Μαρτίου.
Μεγάλα πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν ιδιαίτερα μπροστά από τα ταχυδρομεία, για να λάβουν ένα επίδομα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση σε φτωχά νοικοκυριά που επλήγησαν σκληρά από την αναστολή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η Τυνησία έχει καταγράψει επισήμως 600 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων 22 θάνατοι. Ορισμένοι ασυμπτωματικοί ασθενείς έχουν διαταχθεί να τεθούν σε απομόνωση σπίτι τους, αλλά «αυτό δεν ήταν αρκετό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δρ Μοχάμεντ Ραμπί, αρμόδιος για το μέτρο της υποχρεωτικής απομόνωσης.
Από τις 5 Απριλίου, τρία ξενοδοχεία στις πόλεις Μοναστίρ (ανατολικά), Σφαξ (ανατολικά) και Μαντανίν (νότια) έχουν εξοπλιστεί για να στεγάσουν συστηματικά όλους τους μη νοσηλευόμενους ασθενείς για ιατρική παρακολούθηση. Αυτά τα ξενοδοχεία φιλοξενούν 120 άτομα σήμερα ενώ είναι διαθέσιμα 1.500 δωμάτια, σύμφωνα με τον δρα Ραμπί.
Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς διστάζουν να παραμείνουν σε νοσοκομεία ή σε χώρους υποχρεωτικής καραντίνας. «Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή του νόμου (...) η ευθύνη μας είναι να προστατεύουμε τους ανθρώπους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Μασίσι ανακοίνωσε περισσότερες από 600 συλλήψεις και επιβολή σε κατ’ οίκον περιορισμό σε 70 άτομα, που παραβίασαν την γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι αρχές είχαν ήδη ανακοινώσει τη σύλληψη χιλίων ανθρώπων για παραβίαση της νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
4 κρούσματα εντοπίστηκαν, για πρώτη φορά, σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής
Τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, τα πρώτα, εντοπίστηκαν στο νησιωτικό κράτος Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, μία από τις τελευταίες χώρες της Αφρικής όπου μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί κανένας ασθενής.
Καθώς στο αρχιπέλαγος αυτό δεν υπάρχουν τα αναγκαία υλικά για να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις, τα δείγματα στάλθηκαν στην Γκαμπόν, με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τέσσερα βρέθηκαν θετικά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζόρζε Μπομ Ζεσούς.
Η χώρα είχε ήδη λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει την επιδημία, κλείνοντας τα σύνορά της μολονότι ο τουρισμός έχει πρωτεύουσα θέση στην οικονομία της. Επίσης έχει θέσει σε καραντίνα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, είναι πρώην πορτογαλική αποικία και απέχει περίπου 350 χιλιόμετρα από τα παράλια της Γκαμπόν και της Ισημερινής Γουινέας. Βιώνει μια σχεδόν μόνιμη οικονομική κρίση και εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια.