Τυνησία: Ο συνταξιούχος Κάις Σαϊντ είναι νέος Πρόεδρος της χώρας - iefimerida.gr

Τυνησία: Ο συνταξιούχος Κάις Σαϊντ είναι νέος Πρόεδρος της χώρας

Ο Κάις Σαϊντ
Ο Κάις Σαϊντ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας συνταξιούχος καθηγητής του δικαίου, Κάις Σαϊντ, θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Τυνησίας, σύμφωνα με τα exit poll του δεύτερου γύρου, που ανακοινώθηκαν στη χώρα.

Ο Σαϊντ, ένας καθηγητής αραβικής καταγωγής, ο οποίος δείχνει να νιώθει άβολα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, φαίνεται πως έχει καθαρό προβάδισμα για την εκλογή του ως Πρόεδρος της χώρας, έναντι του επιχειρηματία των ΜΜΕ, Ναμπίλ Καρουί. Και τα δύο exit polls τον δείχνουν πρώτο φαβορί, με χαρακτηριστικό το ποσοστό του 90% που έχει σε νέους από ηλικίες 18 ως 25 χρονών. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, το ποσοστό φτάνει το 49.2%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, τον Σαΐντ ψήφισαν τόσο ισλαμιστές όσο και αριστεροί, παρότι ο ριζοσπαστικός αλλά κοινωνικά συντηρητικός λόγος του δεν μοιάζει συμβατός με τις θέσεις κανενός από αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους. «Δεν έκανα παραδοσιακές υποσχέσεις, ούτε έχω παραδοσιακό πρόγραμμα», δήλωνε ο Σαΐντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον περασμένο μήνα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στον πρώτο γύρο.

Τυνησία: Από απόλυτο αουτσάιντερ, Πρόεδρος της χώρας

Ο συνταξιούχος πανεπιστημιακός, 61 ετών, χαρακτηρίζει τη νίκη του «νέα επανάσταση». Πολλοί πίστευαν πως είναι απίθανο να κερδίσει, καθώς δεν τα πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό, ούτε ιδιαίτερη προβολή στα ΜΜΕ. Ο αντίπαλός του, φαίνεται πως «πλήρωσε» την υπόθεση κατηγοριών για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες για τις οποίες είχε προφυλακιστεί, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο – όπως όλα δείχνουν- νέος Πρόεδρος της Τυνησίας, έχει προκαλέσει αίσθηση καθώς ξεκίνησε την εκστρατεία του από ένα μικρό διαμέρισμα που βρίσκεται σε ένα παλιό κτίριο στο κέντρο της Τύνιδας χωρίς ανελκυστήρα, με αρκετά σπασμένα παράθυρα. Στο γραφείο μάλιστα δεν βλέπει κανείς πολλά περισσότερα από μια μικρή τηλεόραση και μερικές καρέκλες. Η εκστρατεία του μάλιστα, επισήμως δεν είχε διευθυντή. Ο σύμβουλός του που έχει την πιο στενή σχέση μαζί του είναι ο Ρίντα Μέκι, βετεράνος αριστερός, γνωστός με το προσωνύμιο «Ρίντα Λένιν». Η σχέση τους ήταν αυτή που ώθησε τον Σαΐντ να κατέβει στην πολιτική.

«Τον γνώρισα από κοντά το 2011, μετά την επανάσταση, κατά τη διάρκεια του πρώτου κινήματος των νέων εναντίον της παλιάς φρουράς. Ήταν ένας από τους ελάχιστους που καταλάβαιναν τα αιτήματά μας. Μας άκουγε», αφηγήθηκε η Σόνια Τσιρίτι, άλλοτε φοιτήτρια του Σαΐντ, 40 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο γραφείο του Σαΐντ συνέρρεε ένα πολύ ετερόκλιτο πλήθος: συντηρητικοί ισλαμιστές, ανάμεσά τους γυναίκες με χιτζάμπ, αριστεροί φοιτητές, άνεργοι, καθηγητές...

Οι κοινωνικά συντηρητικές απόψεις που εκφράζει — υπέρ της θανατικής ποινής, εναντίον της ομοφυλοφιλίας, εναντίον της αναγνώρισης της ισότητας ανδρών και γυναικών στα κληρονομικά, μεταξύ άλλων — φαίνεται πως προσέλκυσαν αρκετούς ισλαμιστές. Ωστόσο, από τους γνωστούς του δεν χαρακτηρίζεται ισλαμιστής. Οπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, δεν έχει πρόθεση να αναθεωρήσει το Σύνταγμα ώστε να βασίζεται στον ισλαμικό νόμο. Η σύζυγός του, δικαστικός, δεν φορά χιτζάμπ. Τάσσεται υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου του ξένου κεφαλαίου στην Τυνησία, για παράδειγμα των χρηματοδοτήσεων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζει δυνητική απειλή για την κοινωνία.

Ο Σαΐντ, ή «Ρόμποκοπ» όπως τον αποκαλούν εξαιτίας της χροιάς της φωνής του, προτείνει να καταργηθεί η Βουλή ως έχει και να αντικατασταθεί από μια «δημοκρατία των πολιτών», μικρά τοπικά συμβούλια που θα επιλέγουν αντιπροσώπους βάσει χαρακτήρα και όχι κομματικής ένταξης, ώστε κατόπιν να αναδεικνύονται περιφερειακοί και εθνικοί αντιπρόσωποι. «Η εξουσία πρέπει να ανήκει απευθείας στον λαό», επιχειρηματολογεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ