Η αστυνομία στην Τυνησία άρχισε τη διενέργεια έρευνας μετά τις δηλώσεις ανεξάρτητου βουλευτή που δικαιολόγησε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου εκπαιδευτικού έξω από το Παρίσι, εκτιμώντας ότι έπρεπε να επωμιστεί τις συνέπειες κάθε «προσβολής στον προφήτη».
Την Παρασκευή, ο καθηγητής Σαμουέλ Πατί, 47 ετών, ο οποίος είχε δείξει στους έφηβους μαθητές του σκίτσα του προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, έχασε τη ζωή του καθώς έβγαινε από το κολέγιο όπου δίδασκε κοντά στο Παρίσι, σε μια επίθεση που προκάλεσε θλίψη και φόβο στη Γαλλία.
«Κάθε προσβολή στον προφήτη Μωάμεθ είναι το μεγαλύτερο έγκλημα»
Την επομένη, ο Ρασίντ Χριάρι, Τυνήσιος ανεξάρτητος βουλευτής, που εξελέγη υπό το έμβλημα του ισλαμιστικού κινήματος Καράμα, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «κάθε προσβολή στον προφήτη Μωάμεθ είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Όλοι αυτοί που το διαπράττουν, είτε είναι κράτος ή ομάδα ατόμων, οφείλουν να αναλαμβάνουν τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της».
Σάλος για τις δηλώσεις του βουλευτή στην Τυνησία
Οι δηλώσεις αυτές του βουλευτή της Τυνησίας επικρίθηκαν από ορισμένους χρήστες του Διαδικτύου όμως επιδοκιμάστηκαν από άλλους. Οι δηλώσεις αυτές είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την ακύρωση μετάδοσης εκπομπής στην οποία ο Χριάρι θα παρενέβαινε σε τυνησιακό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο βουλευτής, από την πλευρά του, δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική του ασυλία. Δεν έχει κινηθεί δικαστική έρευνα επί του παρόντος, αλλά ο δικαστικός πόλος «ανέθεσε σε υπηρεσία ειδικευμένη σε υποθέσεις τρομοκρατίας να διενεργήσει έρευνα για το περιεχόμενο της ανάρτησης» στο Facebook, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μόχσεν Νταλί, βοηθός γενικού εισαγγελέα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας.
Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού της Τυνησίας
Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να διαβιβάσει τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας στην εισαγγελία, η οποία θα «λάβει τα κατάλληλα μέτρα», διευκρίνισε.
Το Σάββατο, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Χισέμ Μεσίσι εξέφρασε στον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Καστέξ τα «συλλυπητήρια» του λαού της Τυνησίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας. Ο Μεσίσι υπογράμμισε ότι η χώρα του απορρίπτει «κάθε μορφή εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, που ουδεμία σχέση έχουν με το Ισλάμ» και υπογράμμισε την ανάγκη «σεβασμού στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκευτικής πίστης».