Το Twitter πέρασε στον Έλον Μασκ αντί 44 δισ. δολαρίων -Πώς φτάσαμε στο deal του αιώνα, τι αλλαγές έρχονται - iefimerida.gr

Το Twitter πέρασε στον Έλον Μασκ αντί 44 δισ. δολαρίων -Πώς φτάσαμε στο deal του αιώνα, τι αλλαγές έρχονται

Έλον Μασκ Twitter Tesla Space X
Ο Έλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αγόρασε το Twitter στο deal του αιώνα, έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Λίγο μετά τις 22:00 της Δευτέρας του Πάσχα ανακοινώθηκε το μέγα deal. Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας διαστημικού τουρισμού SpaceX, Έλον Μασκ, εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από εκτενείς συζητήσεις μεταξύ του Μασκ και του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, που ξεκίνησαν την Κυριακή και ολοκληρώθηκαν, τελικά, αργά χθες το βράδυ.

Έλον Μασκ: Πώς έφτασε στην εξαγορά του Twitter

Ο Μασκ, ο οποίος είναι τακτικός χρήστης της πλατφόρμας, έκανε την προσφορά-έκπληξη να αγοράσει το Twitter νωρίτερα αυτόν το μήνα. Ειδικότερα, στα τέλη Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει ότι σκέφτεται να εγκαινιάσει δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, είχε προχωρήσει και σε δημοσκόπηση μεταξύ των 80.000.000 ακολούθων του στο Twitter, ρωτώντας τους αν η εφαρμογή «σέβεται την ελευθερία του λόγου», η οποία «είναι αναγκαία για μια λειτουργική δημοκρατία».

Λίγες ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου, ανακοινώθηκε ότι ο
διευθύνων σύμβουλος της Tesla έκανε δικό του μερίδιο της τάξης του 9,2% στο Twitter, με την είδηση να «απογειώνει» τη μετοχή του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου άνω του 25% προσυνεδριακά, στα περίπου 49,40 δολάρια ανά μετοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά, στις 14 Απριλίου ο Μασκ κάνει αυτό που περίμεναν όλοι. Δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών του Twitter, έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή, μια προσφορά που αποτιμούσε την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης στα 43,3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Twitter θα έπρεπε να βγει εκτός χρηματιστηρίου για να προχωρήσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, ούτε πιστεύω ότι μπορώ να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές όσο είναι εισηγμένη εταιρεία. Εαν η προσφορά μου δεν γίνει αποδεκτή, θα χρειαστεί να επανεξετάσω τη στάση μου ως μέτοχος», είχε δηλώσει τότε ο Μασκ.

Σημειώνεται ότι, αντίθετα με τη μητρική του Facebook, τη Meta, τα δικαιώματα ψήφου του Twitter δεν βρίσκονταν στα χέρια των ιδρυτών του, δίνοντας τη δυνατότητα στον Μασκ να διεκδικήσει την εταιρεία μέσω της δημόσιας πρότασης.

Τότε, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ανακοίνωσε ότι «θα εξετάσει με προσοχή» την προσφορά του Έλον Μασκ για την εξαγορά της και την έξοδό της από τη Γουόλ Στριτ. Περίπου 10 ημέρες μετά, η πρόταση-βόμβα μετατρέπεται σε «χρυσή» συμφωνία, που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη λειτουργία της πλατφόρμας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θέλει να αλλάξει ο Μασκ στο Twitter

Σε μια απόπειρα να ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να προχωρήσει στην εξαγορά της πλατφόρμας, ο Μασκ είχε διευκρινίσει ότι δεν θέλει να αγοράσει το Twitter για να κερδίσει χρήματα, αλλά για το μέλλον του πολιτισμού. Μιλώντας στη σκηνή του TED στις 19 Απριλίου, ο ιδρυτής της Tesla υπερασπίστηκε την προσφορά του, λέγοντας ότι βλέπει την εξαγορά της πρωτοφανούς στην ανθρώπινη ιστορία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως ένα κομβικό σημείο για τον πολιτισμό.

Ο Μασκ περιέγραψε το όραμά του με σαρωτικούς όρους. «Δεν πρόκειται για μία προσπάθεια να κερδίσω χρήματα. Η ισχυρή μου διαίσθηση είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι στο μέγιστο αξιόπιστη και ευρέως συμμετοχική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX τάχθηκε ενάντια σε αυτό που θεωρεί έλλειψη ελευθερίας του λόγου στο Twitter και είπε ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να ανοίξει τον αλγόριθμό της για να αυξήσει τη διαφάνεια στις αποφάσεις ελέγχου περιεχομένου της εταιρείας. Αυτό θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κώδικας πρέπει να βρίσκεται στο Github, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τον κοιτάξουν και να πουν, "Βλέπω ένα πρόβλημα εδώ", "Δεν συμφωνώ με αυτό", μπορούν να επισημαίνουν προβλήματα, να προτείνουν αλλαγές», είπε ο Μασκ.

Ερωτηθείς πώς θα άλλαζε την εποπτεία περιεχομένου του Twitter, ο Μασκ εξήγησε ότι το τεστ του για το αν μια πλατφόρμα συμμορφώνεται με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου είναι απλό: «Μπορεί κάποιος που δεν μας αρέσει να πει κάτι που δεν μας αρέσει; Αν ναι, τότε έχουμε ελευθερία λόγου».

Έλον Μασκ, ο μεγαλύτερος λάτρης του Twitter

Με περισσότερους από 80.000.000 ακολούθους, ο Έλον Μασκ θεωρείται ένας... αρκετά ενεργός χρήστης του Twitter. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως χρησιμοποιεί συχνά την πλατφόρμα είτε για να ανακοινώσει κάποιες από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είτε -κυρίως- για να προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις με τις αναρτήσεις του.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Φεβρουάριο ο Μασκ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όταν σε ανάρτησή του στο Twitter συνέκρινε τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, με τον Αδόλφο Χίτλερ. Απαντώντας σε ανάρτηση που σχολίαζε τις εντολές του Τριντό για την περικοπή τραπεζικής χρηματοδότησης σε διαδηλωτές που μπλόκαραν μεθοριακά περάσματα του Καναδά και κατασκήνωσαν έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, ο Μασκ -υποστηρικτής του «κονβόι ελευθερίας» των αντιεμβολιαστών φορτηγατζήδων- δημοσίευσε ένα meme με φωτογραφία του Χίτλερ, που ανέφερε: «Σταματήστε να με συγκρίνετε με τον Τζάστιν Τριντό. Εγώ είχα προϋπολογισμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η... διαδικτυακή δραστηριότητα του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Στις 14 Μαρτίου, όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μετρούσε ήδη αρκετές ημέρες, ο Μασκ αξιοποίησε την αγαπημένη του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να προκαλέσει τον Πούτιν σε μονομαχία και να απαλλάξει τον ουκρανικό λαό από το μαρτύριο της ρωσικής εισβολής.

«Διά του παρόντος προκαλώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια μονομαχία. Το στοίχημα θα είναι η Ουκρανία» έγραψε ο Μασκ, και για να... σιγουρευτεί ότι το μήνυμα θα φτάσει έως τη Μόσχα, τάγκαρε τον επίσημο λογαριασμό της ρωσικής Προεδρίας, συνοδεύοντας την κίνηση αυτή με το ερώτημα «Συμφωνείτε με αυτή τη μάχη;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Twitter Tesla Έλον Μασκ εξαγορά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ