Οι αποφάσεις της Twitter Inc για το κλείσιμο του γραφείου της στις Βρυξέλλες, αλλά και για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, προκαλούν ανησυχίες στην ΕΕ.
Όπως δήλωσε την Πέμπτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς οι ανησυχίες συνίστανται στον βαθμό συμμόρφωσης της εταιρείας με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των αναρτήσεων με παράνομο περιεχόμενο.
Ο Ρέιντερς που συναντήθηκε με εκπροσώπους της Twitter στα γραφεία διοίκησης της εταιρίας για την Ευρώπη που βρίσκονται στο Δουβλίνο, ενώ ζήτησε από την εταιρεία να ξεκαθαρίσει τη θέση της, σε μία σειρά από ζητήματα, όπως δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Οι εκπρόσωποι της Twitter διαβεβαίωσαν για τη δέσμευση της εταιρίας να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο Επίτροπος Ρέιντερς σημείωσε τη δέσμευση αυτή και ζήτησε από την Twitter να τη μεταφράσει σε συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα.
Το νέο πλαίσιο των κανόνων είναι γνωστό ως Digital Services Act, ενώ θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο του 2024, απαιτώντας από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για την επιτήρηση του διαδικτύου αναφορικά με τις αναρτήσεις παράνομου περιεχομένου διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα 6% επί των ετήσιων εσόδων τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Twitter απέλυσε υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησής της και επέβαλε δραστικό περιορισμό του αριθμού των θέσεων εργασίας μετά τη θυελλώδη εξαγορά της εταιρείας από τον Έλον Μασκ που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Περίπου 50% των εργαζομένων της Twitter (περίπου 3.700 εργαζόμενοι) απολύθηκαν, ενώ περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι παραιτήθηκαν.
Οι δύο τελευταίοι εργαζόμενοι της Twitter που είχαν ως έδρα τις Βρυξέλλες, δεν εργάζονται πλέον στην εταιρεία, όπως δήλωσε στο Reuters μία ανώνυμη πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση. Αρχικά επρόκειτο για ομάδα έξι εργαζομένων.
Ο Ρέιντερς προειδοποίησε επίσης το Twitter και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναρτήσεις με περιεχόμενο μίσους, μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων που έδειξαν ότι έχουν αποσύρει λιγότερες απαγορευμένες αναρτήσεις τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.