Η Ρωσία συνεχίζει για 16η μέρα την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στρατιώτες και άμαχοι χάνουν τη ζωή τους, πόλεις ισοπεδώνονται και πολιορκούνται.
Η Μαριούπολη βρίσκεται από την αρχή σχεδόν στο επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας και βρίσκεται επί ημέρες υπό πολιορκία. Οι πληροφορίες που προέρχονται από εκεί είναι δραματικές με όσους έχουν μείνει εκεί να κάνουν λόγο για έλλειψη φαγητού, φαρμάκων, νερού και ανηλεείς βομβαρδισμούς.
Επί ημέρες γίνεται προσπάθεια για ανθρωπιστικό διάδρομο από και προς τη Μαριούπολη προκειμένου οι κάτοικοι να μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια και επιπλέον να μπορέσουν να γίνουν προμήθειες της πόλης με φαγητό και φάρμακα. Προσπάθειες για εκεχειρία που σαμποτάρονται από την Ρωσία η οποία θέλει προφανώς να δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην πόλη την οποία θέλει πάθη θυσία να κατακτήσει, χωρίς να υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές. Στη Μαριούπολη βρισκόταν και το μαιευτήριο το οποίο βομβάρδισε η Ρωσία προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Οι φωτο με τις ετοιμόγεννες τραυματισμένες με το βλέμμα χαμένο μετά το βομβαρδισμό κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλώντας ανατριχίλα για τα εγκλήματα πολέμου της ρωσικής πλευράς.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ παρομοιάζει την πολιορκία του Λένινγκραντ, με αυτή της Μαριούπολης στην Ουκρανία
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, χθες με tweet παρομοίασε την πολιορκία της Μαριούπολης με την πολιορκια του Λένινγκραντ γράφοντας: «Κάθε Ρώσος έχει μάθει για την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αλλά τώρα είναι η ρωσική κυβέρνηση που λιμοκτονεί σκληρά τις ουκρανικές πόλεις».
Συγκεκριμένα, η Πολιορκία του Λένινγκραντ ή Πολιορκία των 900 ημερών είναι το σύνολο των πολεμικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Λένινγκραντ (η σημερινή Αγία Πετρούπολη) και την ευρύτερη περιοχή του, από τον Σεπτέμβριο του 1941 έως τον Ιανουάριο του 1944.
Σε εκείνη την πολιορκία, πολλοί άμαχοι πέθαναν, πόσιμο νερό και φαγητό δεν υπήρχε μετά από ένα μήνα, ενώ οι συνθήκες ζωής στο Λένινγκραντ έγιναν άθλιες. Τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλήθηκαν και απαγορεύθηκε η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο χειμώνας που ξεκινούσε χωρίς τρόφιμα και θέρμανση (με την θερμοκρασία να πέφτει στους - 30 °C κατά τους χειμερινούς μήνες) ήταν τραγικός για την μεγαλούπολη, με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους από το κρύο, από την πείνα και από την έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ δεν υπήρχε πλάνο διαφυγής των αμάχων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, με αυτό το tweet, θέλει να παρομοιάσει την πολιορκία του Λένινγκραντ το 1941, με την πολιορκία της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν διαφορές πλην από μίας. Ότι οι Ρώσοι στην πολιορκία του Λένινγκραντ ήταν οι αμυνόμενοι και οι καταπιεσμένοι, ενώ οι Ρώσοι στην πολιορκία της Μαριούπολης, είναι οι επιτιθέμενοι και οι καταπιεστές.
Ουκρανία -Γιατροί χωρίς σύνορα: Επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη, δεν υπάρχει πόσιμο νερό
Η ουκρανική πόλη Μαριούπολη πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του, εδώ και αρκετές μέρες. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική» στην πόλη της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχει πόσιμο νερό σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας
«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.
Έπειτα από πολυήμερο βομβαρδισμό, η Ρωσία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη και τη γειτονική Βολνοβάχα, που επίσης πολιορκείται. Όμως στη συνέχεια οι Ουκρανοί ανέβαλαν την εκκένωση, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται από τους Ρώσους, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.
«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη», είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν. «Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη», επέμεινε.