Η Ρωσία ματαίωσε μια αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων μέσω τουρκικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν κλείσει η Άγκυρα τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο. Τη Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε ότι έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, κάτι που της επιτρέπει να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων. Η συμφωνία εξαιρεί τα σκάφη που επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Ο Τσαβούσογλου είπε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της πριν χαρακτηρίσει την εισβολή της Μόσχας «πόλεμο» την Κυριακή, επιτρέποντάς της νομικά να περιορίσει τα περάσματα βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.
«Η Ρωσία είπε ότι τέσσερα από τα πλοία της θα περάσουν τα στενά στις 27-28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι νηολογημένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Τσαβούσογλου. «Είπαμε στη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία είπε ότι τα πλοία δεν θα περάσουν τα στενά».
«Κανείς δεν πρέπει να προσβάλλεται από αυτό, γιατί η Σύμβαση του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, επομένως θα την εφαρμόσουμε», είπε.
Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία -δύο αντιτορπιλικά, μια φρεγάτα και ένα σκάφος πληροφοριών- περίμεναν την απόφαση της Τουρκίας να περάσει από τη Μεσόγειο. Δύο από αυτά, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, είχαν ζητήσει να κάνουν το ταξίδι αυτή την εβδομάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξέφρασαν την εκτίμηση» τους για την κίνηση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα είπε ότι το Κίεβο είναι «ευγνώμων» στην Τουρκία για την «σχολαστική» εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες, Τρίτη, ότι η Τουρκία δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχουν κάνει οι δυτικοί σύμμαχοί της.
Ενώ σφυρηλατεί στενή συνεργασία με τη Ρωσία, η Τουρκία πουλάει επίσης μη επανδρωμένα αεροπλάνα στο Κίεβο και υπέγραψε μια συμφωνία για τη συμπαραγωγή ακόμη περισσότερων, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Αντιτίθεται επίσης στη ρωσική πολιτική στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα πως η χώρα ετοιμάζεται να παραλάβει άλλο ένα φορτίο τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει το θυμό της Ρωσία.