Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, την οποία απέρριψε η Λευκωσία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα Κατεχόμενα. Ο Τσαβούσογλου για μία ακόμη φορά, κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι κάνει μονομερείς ενέργειες και ότι δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού. «Απέρριψαν απευθείας την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες. Αλλά αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι», είπε ο Τσαβούσογλου, που την Κυριακή ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει προξενείο στην Αμμόχωστο.
Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις
Μάλιστα, δεν σταμάτησε εκεί. Διεμήνυσε στη Λευκωσία να λάβει υπόψη την πρόταση και να την αποδεχθεί «προτού να είναι πολύ αργά». Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή, η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του, ο Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το φυσικό αέριο να αποτελέσει «γέφυρα ειρήνης και ότι τομέα έντασης».
Κύπρος για δηλώσεις Τσαβούσογλου: Προσπάθεια της Τουρκίας είναι να αποτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών
Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.
Αυτό αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Νωρίτερα σήμερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τσαβούσογλου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μετά την συνάντηση των δύο στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως: «Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης», λέγοντας πως η τ/κ πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, αλλά δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τ/κ ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», ανέφερε.
«Με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.
«Η αξίωση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες», σημειώνει.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι προσβλητικές αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να εκθέτουν την Τουρκία. «Με τέτοιες αναφορές σαν αυτές που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου, είναι σαν να ομολογεί η τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν αδίκω και γι’ αυτό επινοεί τον δόλο. Σίγουρα πάντως εμφανίζεται ανέτοιμη να συνδιαλλαγεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κοινώς παραδεκτών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», σημειώνει.
Ταυτόχρονα απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιτηδευμένες προσπάθειες του Τούρκου Υπουργού να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς με διάφορες υπόνοιες και ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Σημειώνει επίσης ως εξαιρετικά αντιπαραγωγική την απόπειρα της τουρκικής πλευράς, για μια ακόμα φορά, να εκτρέψει τη διαπραγματευτική διαδικασία που απαιτείται για την επίλυση του Κυπριακού σε συζήτηση επί των σφετεριστικών αξιώσεων της έναντι του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
«Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα ΗΕ, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων», καταλήγει ο Πρόδρομος Προδρόμου.