Η ΕΕ συνεχίζει να απειλείται από την τρομοκρατία, παρά την πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση της europol για το 2021 και πολλά στοιχεία για τους τζιχαντιστές βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας
H υπηρεσία πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της ΕΕ, Europol, ετοίμαστε και κοινοποίησε την ετήσια έκθεση για το 2020, σχετικά με την τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ένωση το περασμένο έτος. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία, έλαβαν χώρα 57 τρομοκρατικές απόπειρες το 2020 στην ΕΕ. Από αυτές οι 10 πραγματοποιήθηκαν, πετυχημένες και μη, από τζιχαντιστές. Οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν από ακροαριστερές και ακροδεξιές τρομοκρατικές ομάδες, όπως αναφέρει η έκθεση.
H Εuropol για τον τζιχαντισμό
Καταρχάς, Η Europol ορίζει τον τζιχαντισμό ως «βίαιη ιδεολογία που εκμεταλλεύεται τις παραδοσιακές ισλαμικές αντιλήψεις. Οι τζιχαντιστές νομιμοποιούν τη χρήση βίας αναφορικά με το κλασικό ισλαμικό δόγμα του τζιχάντ, έναν όρο που κυριολεκτικά σημαίνει «προσπάθεια» ή «αγώνας», αλλά που στο ισλαμικό δίκαιο αποδίδεται ως «ιερός πόλεμος». Το δίκτυο της Αλ Κάιντα και το λεγόμενο ισλαμικό κράτος είναι σημαντικοί εκπρόσωποι τζιχαντιστικών ομάδων. Ο τζιχαντισμός είναι ένα υποσύνολο του σαλαφισμού, μιας συντηρητικής εκδοχής του σουνιτικού ισλάμ.
Οι τζχανιστές παραμένουν η πιο σοβαρή απειλή στην ΕΕ- αποτελεσματικοί και αδίστακτοι
Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρ’ όλο που είναι δέκα οι επιθέσεις από τζιχαντιστές, σε σύνολο 57 τρομοκρατικών ενεργειών, σε αυτές τις δέκα επιθέσεις αντιπροσωπεύεται το 50% των θανάτων και τραυματισμών από τρομοκρατικές ενέργειες για το 2020. Επίσης, οι επιτυχημένες απόπειρες των ισλαμιστών εξτρεμιστών είναι διπλάσιες από τις αποτυχημένες και μη ολοκληρωμένες.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των ισλαμιστών τρομοκρατών
Όλες οι επιθέσεις των τζιχανιστών πραγματοποιήθηκαν από μεμονωμένους δράστες- μοναχικούς λύκους, και μάλιστα 4 στους 10 δράστες ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Οι υπόλοιποι ήταν άνθρωποι που είχαν ζητήσει άσυλο ή ήταν παράνομοι μετανάστες. Οι περισσότεροι βρίσκονταν ήδη κάποια χρόνια στην ΕΕ. Μόνο ένας δράστης είχε φτάσει μόλις ένα μήνα, από τρίτη χώρα, πριν την επίθεσή του.
Η έκθεση αναφέρει ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες αντιμετώπιζαν ζητήματα ψυχικής υγείας σε συνδυασμό με τις εξτρεμιστικές τους ιδεολογικές αντιλήψεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι η κοινωνική απομόνωση και το αυξημένο στρες στο ψυχολογικό τους προφίλ μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της επίδρασης που είχε η πανδημία σε αυτούς. Η πανδημία διαμόρφωσε ευνοϊκότερους όρους που ωθούν κάποιον στη βία.
Σημαντική επισήμανση της έκθεσης είναι ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με την οργανωμένη προσπάθεια προπαγάνδας και ριζοσπαστικοποίησης νέων ανθρώπων που εμφανίζονται πιο ευάλωτοι σε εξτρεμιστικές αντιλήψεις. Φαίνεται επιπλέον ότι η χρήση του διαδικτύου για την οργάνωση και ανάπτυξη της τζιχαντιστικής δραστηριότητας και της ιδεολογίας μίσους είναι καθοριστική, με την πανδημία να ωθεί ακόμα περισσότερο στη αξιοποίησή του.
Τί προτιμούν οι τζιχαντιστές;
Οι τζιχαντιστές επιβεβαίωσαν για άλλη μια χρονιά ότι είναι οι πιο αιμοδιψείς και επικίνδυνοι και θα περίμενε κανείς ότι χρησιμοποιούν για τις εγκληματικές τους ενέργειες πιο αξιόπιστο και σύγχρονο εξοπλισμό. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τις 10 επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020, μόνο μία περιελάμβανε τη χρήση πυροβόλου όπλου. Ούτε ένα εκρηκτικό δεν χρησιμοποιήθηκε. Αντίθετα, όλες οι υπόλοιπες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με πιο ανορθόδοξα μέσα, όπως μαχαίρι, εμπρησμός και εμβολισμός με αυτοκίνητο.
Πού στοχεύουν;
Σε αντίθεση με άλλες ομάδες, οι τζιχαντιστές στοχεύουν περισσότερο στην τυφλή βία, σε πολίτες και όχι κτήρια ή άλλες επιθέσεις πιο συμβολικού χαρακτήρα. Με εξαίρεση τον άτυχο εκπαιδευτικό στη Γαλλία, όλα τα άλλα θύματα επιλέχθηκαν μάλλον τυχαία και σκοπός των δραστών ήταν οι επιθέσεις να γίνουν δημόσια, να προκαλέσουν πανικό και προφανώς να προξενήσουν όσους περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς ήταν δυνατό.
Το παρακάτω γράφημα σκιαγραφεί τις τρομοκρατικές ενέργειες, θρησκευτικής προέλευσης, από το 2014 μέχρι το 2020:
Από το 2018 υπάρχει σημαντική μείωση των θανάτων μετά από μία τρομακτική τριετία, αλλά η έκθεση υπογραμμίζει ή πολύ λιγότερες συλλήψεις (arrests) το 2020 σε σχέση με προηγούμενα χρόνια δεν είναι ξεκάθαρο αν οφείλεται στην μείωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας ή στην έλλειψη επάρκειας και αποτελεσματικότητας από πλευράς των αστυνομικών αρχών και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το 2020 έγιναν 254 συλλήψεις τζιχαντιστών, πραγματοποιήθηκαν 10 επιθέσεις με απολογισμό 12 νεκρούς και 47 τραυματίες, θύματα της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές ήδη εκφράζουν την ανησυχία τους για μια ανατροφοδότηση και αναζωπύρωση της δραστηριότητας των τζιχαντιστών ύστερα από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την, ταπεινωτική για πολλούς, αποχώρηση της Δύσης από τη χώρα. Η υπάρχουσα στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήδη συζητιέται να αναβαθμιστεί και να επαναξιολογηθεί.