Η κυβέρνηση των Τρινιντάντ και Τομπάγκο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση του αριθμού των δολοφονιών.
Τα νέα μέτρα θα δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια στον αγώνα εναντίον των συμμοριών κακοποιών.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Κιθ Ράουλι αιτιολόγησε σε ανακοίνωσή του την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης επικαλούμενος έκθεση της αστυνομίας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατά την οποία καταγράφεται «έντονη εγκληματική δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια».
Ο γενικός εισαγγελέας Στιούαρτ Γιανγκ έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για 61 ανθρωποκτονίες τον Δεκέμβριο και συνολικά 623 την τρέχουσα χρονιά, έναντι 557 το 2-23 και 599 το 2022.
Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα
Ο κ. Γιανγκ έσπευσε να τονίζει πως το μέτρο αυτό δεν συνοδεύεται από απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε περιορισμούς της κίνησης των προσώπων, καθώς η κυβέρνηση φοβάται τη ζημία που θα προκαλούσαν αποφάσεις αυτής της φύσης στην οικονομία.
Ωστόσο προβλέπει αντίθετα ότι η αστυνομία θα μπορεί να κάνει έρευνες χωρίς εντάλματα της δικαιοσύνης και να παρατείνει την περίοδο προληπτικής κράτησης ως και τις 48 ώρες, διάρκεια που θα μπορεί να παραταθεί στις 7 ημέρες δυνάμει απόφασης δικαστή, εξήγησε ο εισαγγελέας.
Ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, πρόσθεσε.
Μπαράζ επιθέσεων από συμμορίες στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Οι αρχές της μικρής χώρας της Καραϊβικής με 1,4 εκατομμύριο κατοίκους είχαν ήδη κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το 2011, αλλά είχαν περιορίσει το πεδίο δράσης των διωκτικών αρχών σε τομείς-κλειδιά.
Κατά τον γενικό εισαγγελέα Γιανγκ, συμμορίες χρησιμοποιούν ισχυρά αυτόματα τουφέκια, ιδίως των τύπων AR-15 και AK-47 (Καλάσνικοφ).
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Φιτζέραλντ Χάιντς διευκρίνισε σε δημοσιογράφους πως φέτος διαπράχθηκαν 551 επιθέσεις με χρήση όπλων στα Τρινιντάντ και Τομπάγκο ως την 26η Δεκεμβρίου, κάνοντας λόγο για «επιδημία» δολοφονιών.