Όσοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ένα από τα πρώτα πράγματα, που φροντίζουν να πάρουν μαζί τους είναι το διαβατήριο.
Όχι όλοι, όμως, αφού υπάρχουν τρεις άνθρωποι στον πλανήτη, που εξαιρούνται του κανόνα αυτού, αφού για τους βασιλείς ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά σε σύγκριση με τους κοινούς θνητούς, όπως στην περίπτωση του βασιλιά Καρόλου Γ΄ της Βρετανίας.
Με τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν άφησε μόνον το στέμμα στα χέρια του πρωτότοκου γιου της, αλλά και μια ιδιαίτερη ταξιδιωτική ελευθερία: ο βασιλιάς Κάρολος δεν χρειάζεται βρετανικό διαβατήριο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Ο βασιλιάς Κάρολος ταξιδεύει χωρίς διαβατήριο ανά την υφήλιο
Αντί για διαβατήριο ο βασιλιάς Κάρολος χρησιμοποιεί ένα επίσημο έγγραφο με το βασιλικό οικόσημο, που αναφέρει: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυτού Μεγαλειότητας παρακαλεί και αξιώνει στο όνομα της Αυτού Μεγαλειότητας όλους τους ενδιαφερόμενους να παρέχουν ελεύθερη, ανεμπόδιστη διέλευση στον κάτοχο του εγγράφου αυτού και να του παράσχουν την αναγκαία βοήθεια και προστασία».
Όλα τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας έχουν εφοδιαστεί με διαβατήρια.
Ούτε το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας χρειάζεται διαβατήρια
Άλλα δύο άτομα στον πλανήτη μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου: ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η σύζυγός του, αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας – χώρας που διαθέτει το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου για τη φετινή χρονιά καθώς οι πολίτες της απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατ' απαίτηση σε 193 προορισμούς σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με επίσημο κρατικό έγγραφο, που επικαλείται το ελβετικό Asienspiegel, το 1972 συντάχθηκε κείμενο από το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο είναι «λίαν ανάρμοστο» να εφοδιαστούν με διαβατήριο ο αυτοκράτορας ή η αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας, όπως ένας κοινός θνητός και να χρειάζονται βίζα για ταξίδια στο εξωτερικό.
Αντίθετα, το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας φέρει ένα έγγραφο που επιδεικνύει κατά την άφιξή στην εκάστοτε χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της «χώρας των χρυσανθέμων» υποχρεούται να ενημερώνει εκ των προτέρων τις αρμόδιες Αρχές στη χώρα προορισμού για το ταξίδι. Τα υπόλοιπα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας χρησιμοποιούν στα ταξίδια τους διπλωματικά διαβατήρια.