Το «φυσάει και δεν κρυώνει», ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ για τον αποκλεισμό του από τα social media, καθώς σε συνέντευξή του ξεσπάθωσε κατά των επικεφαλής των διαδικτυακών κολοσσών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News, όπως μεταδίδει το Business Insider, o τέως Αμερικανός πρόεδρος, o οποίος έχει αποκλειστεί οριστικά από το Twitter και έχει μπλοκαριστεί από το Facebook μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 για υποκίνηση βίας μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, χαρακτήρισε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και άλλους επικεφαλής σε εταιρείες τεχνολογίας «άρρωστους».
«Συνήθιζε να έρχεται στον Λευκό Οίκο για να φιλήσει τον κ@λο μου», είπε ο Τραμπ. «Ελεγα: ''Ω, είναι ωραίο. Ο επικεφαλής του Facebook έρχεται εδώ με την υπέροχη σύζυγό του''. Έρχονταν και δειπνούσαν μαζί μου στον Λευκό Οίκο. Και βλέπετε τι κάνουν για μένα και για τους Ρεπουμπλικάνους στα social media. Είναι απλώς τρελό. Αλλά έτσι λειτουργεί ο κόσμος».
Το 2019, ο Τραμπ συναντήθηκε κρυφά με τον Ζούκερμπεργκ και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Facebook, Πίτερ Τίελ, ο οποίος είναι σημαντικός δωρητής των Ρεπουμπλικανών. Νωρίτερα, το καλοκαίρι εκείνο, ο Τραμπ είπε ότι θα εκδικούνταν το Facebook και θα το «απαγόρευε» στις ΗΠΑ εάν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν είχε επικοινωνία μαζί του. «Ο Ζούκερμπεργκ με έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο και ερχόταν στον Λευκό Οίκο για δείπνο και μου έλεγε πόσο υπέροχος ήμουν», είχε πει τότε.
Ο Τραμπ τα έβαλε και με το Twitter
Από τις δηλώσεις του Τραμπ δεν ξέφυγε το Twitter. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η παρουσία του στο Twitter μετέτρεψε το κοινωνικό δίκτυο ενημέρωσης από μια «αποτυχημένη επιχείρηση» σε επιτυχία. Η πλατφόρμα «έχει γίνει ένα πολύ βαρετό μέρος» τώρα που δεν είμαι εκεί, είπε ο Τραμπ.
«Πολλοί πιστεύουν ότι το Twitter έκανε κακό σε μένα, αλλά διαφωνώ. Νομίζω ότι ήταν καλό. Το Twitter έχει γίνει ένα πολύ βαρετό μέρος. Δεν θέλω να καυχιέμαι ή κάτι άλλο, αλλά ο κόσμος λέει ότι έχει γίνει πολύ βαρετό», υποστήριξε.
Γιατί θα αποτύχουν οι αγωγές Τραμπ κατά των social media
Ο Τραμπ κάλεσε «όποιον θέλει να συμμετάσχει» να γίνει ενάγων στις αγωγές του για κατηγορίες κατά του Facebook, του Twitter και του YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, λόγω των ισχυρισμών ότι αποσιώπησαν τους συντηρητικούς στις πλατφόρμες τους.
Οι αγωγές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «κρατικοί παράγοντες» και να τηρούν τις προστασίες της ελευθερίας του λόγου της Πρώτης Τροπολογίας, οι οποίες ισχύουν μόνο για την κυβέρνηση. Ζητούν επίσης να τερματιστεί το άρθρο 230, ένας νόμος που προστατεύει τις εταιρείες τεχνολογίας από μηνύσεις για το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.
Νομικοί τονίζουν ότι οι αγωγές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, εν μέρει ως αποτέλεσμα των ελαττωματικών επιχειρημάτων τους για την Πρώτη Τροπολογία. Αντί να παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του Τραμπ, επισημαίνοντας τις θέσεις του, ή να τον εμποδίζουν, οι τεχνολογικές εταιρείες άσκησαν τα δικά τους δικαιώματα ελευθερίας λόγου, καθορίζοντας τι περιεχόμενο θα επέτρεπαν στις πλατφόρμες τους.