O Ντόναλντ Τραμπ ήδη από την πρώτη μέρα της προεδρίας του θέλει να αφήσει το στίγμα του και στην επικείμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η δεύτερη θητεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι γεγονός και όσοι αμφέβαλαν για τις προθέσεις του και πώς θα το πάει, αρκεί να ρίξουν μια ματιά στις πρώτες του ώρες στον Λευκό Οίκο μετά την φαντασμαγορική του ορκωμοσία.
Ο Τραμπ δεν έχασε χρόνο να ξεδιπλώσει το όραμά του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την θέση τους σε έναν ασταθή κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητα.
Η βρετανική εφημερίδα, Guardian αποκαλύπτει τα διατάγματα και τις δηλώσεις που έδωσαν τον τόνο και τα «θέλω» του νέου προέδρου.
O «κυβερνήτης» Τριντό
Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια άτυπη συνέντευξη τύπου στο Οβάλ Γραφείο την ώρα που υπέγραφε τα δεκάδες διατάγματα που είχε υποσχεθεί ότι θα θέσει σε ισχύ από την πρώτη μέρα της θητείας του.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ποια θα είναι η προτεραιότητα των ΗΠΑ στην εξωτερική τους πολιτική, υπό την ηγεσία του, ο νέος πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει ότι προτεραιότητα θα «η ασφάλεια των ΗΠΑ», ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής. Η δημοσιογράφος συνέχισε με δεύτερη ερώτηση: «Ποιον ηγέτη σκοπεύετε να συναντήσετε πρώτα, ποιον θα καλέσετε στο τηλέφωνο στην πρώτη μέρα της θητείας σας;»
Ο Τραμπ απάντησε: «Συναντάω ήδη ανθρώπους, συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Τριντό (σ.σ. πρωθυπουργός του Καναδά, που ο Τραμπ έχει εξαγγείλει ότι θέλει να γίνει πολιτεία των ΗΠΑ), τον οποίο αποκαλώ κυβερνήτη Τριντό».
Διώρυγα του Παναμά και Γροιλανδία
Δεν έλειψε η αναφορά στην Γροιλανδία και χθες. «Η Γροιλανδία είναι θαυμάσιο μέρος, το χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια. Είμαι σίγουρος ότι η Δανία θα ενστερνιστεί την ιδέα» να την εκχωρήσει στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Τραμπ μιλώντας στον Λευκό Οίκο.
Ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν πίσω τη Διώρυγα του Παναμά, στην ομιλία του. Καταλόγισε τον Παναμά ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε για την τελική μεταφορά της πλωτής οδού το 1999 και ότι έδωσε χώρο στην Κίνα, κάτι το οποίο η κυβέρνηση του Παναμά έχει αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Στο παρελθόν, όταν ερωτήθηκε σχετικά, είχε αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακόμη και της χρήσης στρατιωτικής δύναμης για να πετύχει τον σκοπό του
Η απόσυρση από τον ΠΟΥ
Ο Τραμπ υπέγραψε έναν καταιγισμό εκτελεστικών διαταγμάτων για την εσωτερική και διεθνή πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση μελλοντικών πανδημιών.
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον οργανισμό, ανέφερε το διάταγμα, λόγω «του κακού χειρισμού από τον οργανισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 που προέκυψε από τη Γουχάν της Κίνας και άλλων παγκόσμιων κρίσεων υγείας, της αποτυχίας του να υιοθετήσει τις επειγόντως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και της αδυναμίας του να επιδείξει ανεξαρτησία από την ακατάλληλη πολιτική επιρροή των κρατών μελών του ΠΟΥ». Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.
Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης το βράδυ της Δευτέρας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο κηρύσσει 90ήμερη παύση στην εκταμίευση της αμερικανικής εξωτερικής αναπτυξιακής βοήθειας, αφήνοντας ουσιαστικά εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια σε εκκρεμότητα, εξαρτώμενη από την απόφαση του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ως υπουργός Εξωτερικών από τη Γερουσία ως το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.
«Πρώτα η Αμερική»
Οι αποφάσεις ήρθαν γρήγορα και με μανία κατά τις πρώτες ώρες της προεδρίας του Τραμπ και έδειξαν πώς η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα πάρει μια απότομη και ιδιότυπη στροφή υπό το όραμα του νέου προέδρου για μια εξωτερική πολιτική που θα έχει στην προμετωπίδα της το «πρώτα η Αμερική», δηλαδή τα συμφέροντα των ΗΠΑ πάνω απ' όλα, αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Όσον αφορά το εμπόριο, ο Αμερικανός πρόεδρος αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση να επιβάλει δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό την πρώτη ημέρα της νέας του διακυβέρνησης. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα εκδώσει τους νέους δασμούς στους βορειοαμερικανικούς γείτονες την 1η Φεβρουαρίου, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια εξαιρετική στροφή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία θα αύξανε σημαντικά τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
«Σκεφτόμαστε με όρους 25% για το Μεξικό και τον Καναδά, επειδή επιτρέπουν σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων … να εισέλθουν και να εισέλθει η φαιντανύλη», δήλωσε ο Τραμπ.
«Νομίζω ότι θα το κάνουμε την 1η Φεβρουαρίου».
Το Μεξικό ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ το 2023 με συνολικό αμφίδρομο εμπόριο αγαθών ύψους 807 δισ. δολαρίων, ποσό που ξεπέρασε το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε στάση αναμονής η ΕΕ
Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο και τις εμπορικές ανισορροπίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι γηραιά ήπειρος δεν εισάγει αρκετά αμερικανικά προϊόντα.
Πρόσθεσε ότι θα το διορθώσει αυτό χρησιμοποιώντας δασμούς ή προτρέποντας για περισσότερες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το μπλοκ.
Δεν επισήλθε όμως σε λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ παρουσιάζει και ενδιαφέρον η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για το ΝΑΤΟ.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ενώ η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί δήλωσε ότι η Οτάβα θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε τυχόν ενέργειες των ΗΠΑ.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Τραμπ επανέλαβε το σχέδιό του να δημιουργήσει επίσης μια «εξωτερική υπηρεσία εσόδων» για τη συλλογή δασμών, δασμών και εσόδων.
Θα φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ έγινε είδηση σχόλια για θέματα από την απαγόρευση του TikTok έως τις συζητήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τριετή πόλεμο στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ είπε ότι θα συναντηθεί με τον Πούτιν «πολύ σύντομα» και δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του «καταστρέφει τη Ρωσία» αρνούμενος να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία.
«Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα. Δείτε την οικονομία, τον πληθωρισμό», δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η Μόσχα λογάριαζε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι «ο πόλεμος θα τέλειωνε σε μια εβδομάδα και έχουμε φτάσει στα τρία χρόνια». «Συνεννοούμαι πολύ καλά με αυτόν (τον κ. Πούτιν) και ελπίζω πως θα θελήσει να κλειστεί συμφωνία», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σχετικά με το αν θα μπορούσε να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός, είπε: «Θα πρέπει να το μάθουμε. Ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι ενθουσιασμένος. Δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά».
«Η Γάζα είναι ενδιαφέρουσα, είναι μια εκπληκτική τοποθεσία»
Και στην Μέση Ανατολή, ο Τραμπ διατρανώνει την επιδίωξή του να αλλάξει τα δεδομένα.
Ανέτρεψε επίσης τις κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά των βίαιων ισραηλινών εποίκων, σε μια παραχώρηση προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου εν μέσω της κρίσιμης και ευθραύστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να πείσει τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, πολιτική που αποτελεί υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησής του. Αλλά ερωτηθείς αν θα μπορούσε να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είπε ότι «δεν είναι σίγουρος. Αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος, είναι ο δικός τους πόλεμος». «Νομίζω ότι είναι πολύ αποδυναμωμένοι από την άλλη πλευρά»", είπε, αναφερόμενος στη Γάζα και τη Χαμάς.
«Κοίταξα μια εικόνα της Γάζας. Η Γάζα είναι σαν ένα τεράστιο εργοτάξιο. Αυτό το μέρος πρέπει πραγματικά να ξαναχτιστεί με διαφορετικό τρόπο».
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της Γάζας, είπε «ίσως» και στη συνέχεια ξεκίνησε μια αλλόκοτη συζήτηση αναφέροντας: «Ξέρετε, η Γάζα είναι ενδιαφέρουσα, είναι μια εκπληκτική τοποθεσία», είπε. «Πάνω στη θάλασσα, ο καλύτερος καιρός… θα μπορούσαν να γίνουν κάποια όμορφα πράγματα με αυτήν».