Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε πως ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ «πολύ σύντομα» θα μπουν στο στόχαστρο της πολιτικής αύξησης των δασμών που προωθεί.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε υψηλότερα κόστη για αγαθά από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.
«Μας εκμεταλλεύονται στ’ αλήθεια ξέρετε, έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, κι εμείς τα παίρνουμε όλα, εκατομμύρια οχήματα, τεράστια επίπεδα αγροτικών προϊόντων», τόνισε στον Τύπο. «Δεν έχω χρονοδιάγραμμα, αλλά πολύ σύντομα» θα επιβληθούν υψηλότεροι τελωνειακοί δασμοί σε προϊόντα της ΕΕ, επέμεινε.
«Μάλλον καλά πάνε οι συνομιλίες μας με Ρωσία και Ουκρανία»
Ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε πως η κυβέρνησή του διεξάγει συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία, χώρες εμπλεκόμενες σε πόλεμο που θα συμπληρώσει τρία χρόνια στα τέλη του μήνα, και πάνε «μάλλον καλά».
«Διεξάγουμε συναντήσεις και συνομιλίες με διάφορους παράγοντες, ανάμεσά τους τη Ρωσία και την Ουκρανία. Και θεωρώ ότι οι συνομιλίες αυτές πάνε μάλλον καλά», είπε ο Ρεπουμπλικάνος αφού κατέβηκε από το προεδρικό αεροσκάφος στην Ουάσιγκτον, όπου επέστρεψε από το Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.
«Τη USAID διοικούν παλαβοί εξτρεμιστές τους οποίους θα πετάξω έξω»
Υποστήριξε επίσης ότι την ομοσπονδιακή υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης (USAID) διοικούν «παλαβοί εξτρεμιστές», οι οποίοι πρέπει να «πεταχτούν έξω» προτού ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του έργου της.
Ερωτηθείς από τον Τύπο τι θα συμβεί στην υπηρεσία, στελέχη της οποίας τέθηκαν σε αργία, ο κ. Τραμπ επιχειρηματολόγησε πως τη USAID «διευθύνουν παλαβοί εξτρεμιστές» που «πετάμε έξω» και «κατόπιν να πάρουμε απόφαση» για το μέλλον της.
«Προχωρούν οι συνομιλίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες για τη Μέση Ανατολή»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ και άλλες χώρες «προχωρούν», μετά την επιστροφή του στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον από το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.
«Οι συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ και διάφορες άλλες χώρες προχωρούν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να υποδεχθεί αύριο Τρίτη στον Λευκό Οίκο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και, μια εβδομάδα αργότερα, την 11η Φεβρουαρίου, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.
Ο Τραμπ κατηγορεί τη Νότια Αφρική για κατασχέσεις γαιών -Θα διακόψει κάθε αμερικανική χρηματοδότηση
Ο Αμερικανός μεγιστάνας κατηγόρησε τη Νότια Αφρική πως προχωρά σε κατασχέσεις γαιών, μετά την προώθηση νόμου περί απαλλοτριώσεων από τον ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα, αναγγέλλοντας τη διακοπή «κάθε χρηματοδότησης» στη χώρα ενόσω θα διενεργείται έρευνα από την κυβέρνησή του.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής προώθησε στα τέλη Ιανουαρίου νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αποφασίζει απαλλοτριώσεις χωρίς καμιά αποζημίωση.
Το ζήτημα της γης διχάζει τη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος των γαιών κατέχει η λευκή μειονότητα, κληρονόμος της πολιτικής απαλλοτρίωσης γαιών του μαύρου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.
Οι ελιγμοί με σκοπό να διορθωθεί η ανισότητα αυτή επικρίνονται έντονα από συντηρητικούς, ανάμεσά τους τον πολυδισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, γεννημένο στη χώρα αυτή, άνθρωπο που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Νότια Αφρική προχωρά σε κατασχέσεις γαιών και συμπεριφέρεται πολύ άσχημα σε ορισμένες τάξεις ανθρώπων», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social, πληκτρολογώντας τις λέξεις «πολύ άσχημα» με κεφαλαία όπως συνηθίζει για έμφαση.
«Θα κόψω κάθε μελλοντική χρηματοδότηση προοριζόμενη για τη Νότια Αφρική ωσότου ολοκληρωθεί πλήρης έρευνα για αυτή την κατάσταση!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Πρετόρια επιχειρηματολογεί πως το κείμενο του νόμου δεν επιτρέπει στις αρχές να προχωρούν σε απαλλοτριώσεις γαιών αυθαίρετα και ότι καταρχήν πρέπει να προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνία με τον εκάστοτε γαιοκτήμονα.
Ορισμένοι από τους επικριτές του κειμένου λένε πως φοβούνται ότι θα ενσκήψει κατάσταση παρόμοια με αυτή στη γειτονική Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της. Στις αρχές των χρόνων του 2000, κάπου 4.000 από τους 4.500 μεγάλους λευκούς γαιοκτήμονες εκδιώχτηκαν manu militari από τις εκτάσεις τους προς όφελος μαύρων γεωργών κατά διαταγή της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Η πρωτοβουλία είχε διακηρυγμένο στόχο να διορθωθούν ανισότητες που κληρονόμησε η χώρα από την περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας. Όμως στην πράξη, τα απαλλοτριωμένα εδάφη δόθηκαν σε ανθρώπους του καθεστώτος, χωρίς εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη εξειδίκευση, προκαλώντας κατάρρευση της παραγωγής. Η μεταρρύθμιση κατέληξε να βυθίσει την οικονομία της Ζιμπάμπουε σε καταστροφική κρίση.