Ο Ντόναλντ Τραμπ «άδειασε» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απαίτησε τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, το Κίεβο φοβάται ρωσική εμπλοκή στις κάλπες και υποψήφιo φιλικά προσκείμενο στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Να σημειωθεί ότι χθες είχαν συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά, με σκοπό να συζητήσουν τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Αμφότερες οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία πριν από την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής διευθέτησης.
Η Ουκρανία ανησυχεί πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις κάλπες για να εκδιώξει από το αξίωμα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου και να εγκαταστήσει έναν φιλο-Ρώσο υποψήφιο που θα συμφωνήσει σε ειρηνευτικούς όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι το αίτημα για προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία «προήλθε από εμένα».
Είπε ότι είναι «πιο σίγουρος» για μια ειρηνευτική συμφωνία μετά τις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος στο να δει ευρωπαϊκά ειρηνευτικά στρατεύματα να σταθμεύουν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. «Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, θα ήταν μια χαρά», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα είχαν καθόλου αντίρρηση σε αυτό»
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα μπορούσε να είχε «κάνει μια συμφωνία» για την Ουκρανία αν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ξέσπασε ο πόλεμος.
«Θα μπορούσα να είχα κάνει μια συμφωνία για την Ουκρανία που θα τους έδινε σχεδόν όλη τη γη», είπε. «Τα πάντα, σχεδόν όλη τη γη. Και κανένας άνθρωπος δεν θα είχε σκοτωθεί και καμία πόλη δεν θα είχε κατεδαφιστεί», πρόσθεσε.
Τραμπ: Αν η Ουκρανία θέλει θέση στις διαπραγματεύσεις α πάει σε εκλογές
Μιλώντας από τη λέσχη Mar-a-Lago στο Palm Beach ο Τραμπ είπε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος, ακούω ότι νιώθουν αναστατωμένοι επειδή δεν έχουν θέση στις συνομιλίες (οι ουκρανική πλευρά), αλλά είχαν θέση για τρία χρόνια και πολύ καιρό πριν από αυτό. Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν είχαμε εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο, όπου ο ηγέτης, δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά έχει πέσει στο 4% της δημοτικότητας, και όπου μια χώρα έχει τιναχτεί στον αέρα. Αν η Ουκρανία θέλει μια θέση στο τραπέζι, δεν θα έπρεπε ο λαός να πει ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε εκλογές; Αυτό δεν είναι κάτι ρωσικό, είναι κάτι που προέρχεται από εμένα και προέρχεται και από πολλές άλλες χώρες επίσης. Δεν ξέρω ποιος θα μείνει εκεί και ποιος θα φύγει και για να είμαι ειλικρινής δεν με νοιάζει».
Να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσκόπηση με δείγμα 2.000 ανθρώπων για το Ινστιτούτο Κοινωνικών επιστημών στο Κίεβο δείχνει πως το 52% των Ουκρανων εμπιστεύεται τον Ζελενσκι, ενώ το 2023 το ποσοστό ήταν στο 77%.
Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις για εκλογές στην Ουκρανία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν.
Οργή Ζελένσκι
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συγκέντρωση της Σαουδικής Αραβίας. Σημείωσε ότι οι όποιες συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να είναι «δίκαιες» και να περιλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας - η οποία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Οι διαπραγματεύσεις «δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Telegraph, οι συνομιλίες της Τρίτης αντιπροσώπευαν μια σημαντική επανεκκίνηση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Οι δύο χώρες συμφωνούν να αρχίσουν γεωπολιτικές και οικονομικές διαπραγματεύσεις.
Η πρώτη φάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που προτάθηκε κατά τη συνάντηση της Τρίτης (18/2) θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και μετά προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, οι οποίες αναβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου υπό στρατιωτικό νόμο.
Το τελικό στάδιο θα περιλάμβανε την υπογραφή από το Κίεβο και τη Μόσχα μιας τελικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης μετά από εκλογές.