Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή (28/3) έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές και πολλούς αγνοούμενους.
Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται, ενώ διεθνείς ομάδες προσφέρουν βοήθεια για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 1.700 ανθρώπων και πάνω από 3.500 τραυματίες, και αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και καταστροφή. Οι έρευνες διάσωσης συνεχίζονται ακόμα και σχεδόν 4 ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, και οι διασώστες ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια, με την ελπίδα να βρουν και άλλους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Στη βόρεια περιοχή Σαγκάινγκ, οι αρχές κατάφεραν να διασώσουν τέσσερα άτομα από τα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου σχολείου. Παράλληλα, βρέθηκε και ένα άψυχο σώμα. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους διασώστες να αντιμετωπίζουν τη μεγάλη καταστροφή και την έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού.

Οι τοπικές αρχές έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να βοηθήσουν, ενώ οι κάτοικοι, σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να σώσουν όποιον βρίσκεται ακόμη ζωντανός.

Μάχη στα συντρίμμια για τον εντοπισμό επιζώντων
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο κρίσιμη καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ οι έρευνες επεκτείνονται όχι μόνο στη Μιανμάρ, αλλά και στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου οι συνέπειες του σεισμού έχουν αφήσει επίσης το αποτύπωμά τους, καθώς στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σοκαριστική ήταν η κατάρρευση μιας υπό κατασκευήν πολυώροφης οικοδομής, με 76 εργάτες να παραμένουν αγνοούμενοι.
Ο σεισμός είχε αισθητές συνέπειες σε πολλές χώρες της περιοχής, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές, ενώ η ανάγκη για βοήθεια είναι τεράστια. Παρά την άφιξη διεθνούς βοήθειας και την ενίσχυση των προσπαθειών διάσωσης, οι έρευνες καθυστερούν σε πολλές περιοχές λόγω των εκτεταμένων καταστροφών και της δυσκολίας πρόσβασης στα πληγέντα σημεία. Η αλληλεγγύη και η διεθνής στήριξη είναι πλέον κρίσιμες για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο σεισμός.

Η επιχείρηση διάσωσης στο Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Στην περιοχή αυτή, 29 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια μιας κατεστραμμένης πολυκατοικίας, σύμφωνα με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να προσπαθούν να εντοπίσουν άλλους επιζώντες. Οι πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι οι πιο πληγείσες, με υποδομές που έχουν καταρρεύσει εντελώς και πληθυσμούς που ζουν σε συνθήκες απόλυτης καταστροφής.

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αλλά οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες. Οι κάτοικοι της Μιανμάρ βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη, αλλά παράλληλα με ελπίδα, καθώς οι διασώστες δεν παύουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Η διεθνής κοινότητα έχει ανταποκριθεί άμεσα, στέλνοντας βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, εξοπλισμό διάσωσης και ανθρωπιστική υποστήριξη, αλλά η αποκατάσταση της περιοχής θα πάρει χρόνια, και η αποκατάσταση των πληγέντων θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.
Αγωνία για τους αγνοούμενους -Συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί
Το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης έκανε την ένταση των δονήσεων ακόμα πιο καταστρεπτική, αφού οι σεισμοί σε τέτοιο βάθος συνήθως προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές. Η αρχική δόνηση την Παρασκευή είχε μέγεθος 7,7 Ρίχτερ και καταγράφηκε σε μια περιοχή της Μιανμάρ που πλήττεται συχνά από σεισμική δραστηριότητα. Μετά από 12 λεπτά, ακολούθησε ένας δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νότια του Σαγκάινγκ.

Ακόμη και μετά τον κύριο σεισμό, οι μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν την περιοχή, με τον τελευταίο καταγεγραμμένο να σημειώνεται την Κυριακή (30/3), μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, βόρεια-δυτικά του Μανταλάι.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στη Μιανμάρ, με πολλές χώρες και οργανισμούς να σπεύδουν να προσφέρουν υποστήριξη και ανακούφιση. Η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν στείλει ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι χώρες που στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ
Διεθνείς ομάδες διάσωσης συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, με πολλές χώρες να στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ, μεταξύ των οποίων:
- Η Κίνα, στέλνοντας 82 διασώστες και 14 εκατ. δολάρια
- Ο Χονγκ Κονγκ, με ομάδα 51 ατόμων την Κυριακή
- Η Ινδία, που απέστειλε αεροπορική βοήθεια και ομάδα διάσωσης
- Η Μαλαισία, που θα στείλει 50 άτομα για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης
- Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ιρλανδία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία, που επίσης στέλνουν ομάδες διάσωσης
- Η Βρετανία, που προσέφερε 10 εκατομμύρια στερλίνες σε βοήθεια για τους πληγέντες

Ταϊλάνδη: Έρευνα για τα υλικά του ουρανοξύστη που κατέρρευσε στη Μπανγκόκ
Η κατάσταση στη Μπανγκόκ, που επλήγη από τους σεισμούς με τη μαλακή φύση του εδάφους, έχει επίσης προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η ένταση των δονήσεων στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης ήταν μεγαλύτερη λόγω του εδάφους, με αποτέλεσμα την κατάρρευση μιας ημιτελούς πολυκατοικίας. Το κτίριο (ουρανοξύστης), που κατασκευαζόταν για να φιλοξενήσει διαμερίσματα, είχε πολλές εργατικές ομάδες στην οικοδομή κατά την ώρα του σεισμού. Οι διασώστες εντόπισαν υπολείμματα ζωής κάτω από τα ερείπια, αλλά προειδοποίησαν ότι η πιθανότητα επιβίωσης των εγκλωβισμένων είναι περιορισμένη.
Η έρευνα που πραγματοποιείται για τις "ανωμαλίες" στο ατσάλι που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του κτιρίου είναι επίσης κρίσιμη. Το Υπουργείο Βιομηχανίας της Ταϊλάνδης έχει ήδη λάβει δείγματα του ατσαλιού για αναλύσεις, καθώς τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ενδέχεται να εξηγήσουν τις αιτίες της κατάρρευσης του κτιρίου.
Εάν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά κακής ποιότητας ή ότι υπήρξε παραβίαση κανονισμών ασφαλείας στην κατασκευή, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες κατασκευής και τους υπεύθυνους της οικοδομής.
Μιανμάρ: Βομβαρδισμοί της χούντας παρά τον σεισμό -Μουσώνας προ των πυλών
Η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι πολύ τραγική και η συνεχής σύγκρουση μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και των ανταρτών έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές κρίσεις. Οι βομβαρδισμοί στις περιοχές του εμφυλίου, όπως η Σαγκάινγκ, συνεχίζουν να πλήττουν αμάχους και να αυξάνουν την ανθρωπιστική καταστροφή. Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τις «απαράδεκτες» επιθέσεις που στοχεύουν κυρίως αμάχους και καταστρέφουν τις υποδομές.
Η απόφαση της κυβέρνησης της Μιανμάρ να αναστείλει για δύο εβδομάδες επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός από τις αμυντικές, δείχνει μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις περιοχές που πλήττονται από τον σεισμό, αλλά η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Με την άφιξη μουσώνα τον Μάιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για νέους εκτοπισμούς και καταστροφή της ήδη εύθραυστης υποδομής της χώρας. Οι πλημμύρες του προηγούμενου έτους καταδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι η Μιανμάρ σε φυσικές καταστροφές, ενώ οι πολίτες συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους σε αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο περιβάλλον.
Η διεθνής κοινότητα καλείται να βρει τρόπους να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες.