Στις κάλπες αρχίζει να προσέρχεται από την Πέμπτη η τουρκική κοινότητα στη Γαλλία, όπου ζουν 330.000 Τούρκοι. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το 63% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ του Ερντογάν.
Εκτός Τουρκίας ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν στη Γερμανία. Ορισμένοι εξ αυτών αρχίζουν να ψηφίζουν από σήμερα, στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.
Όπως υποστηρίζει στη γαλλική εφημερίδα «Libération» ο Ορελιέν Ντενιζό, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της τουρκικής διασποράς στη Γαλλία τάσσεται υπέρ του απερχόμενου προέδρου οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι Γαλλο-Τούρκοι «συχνά ψηφίζουν σύμφωνα με τις ρίζες τους». Σημειώνει δε ότι πολλοί προέρχονται από την Ανατολία, από όπου ήρθαν να εργαστούν στη Γαλλία τις δεκαετίες του '60 και του '70.
«Πολλοί Γαλλο-Τούρκοι υποστηρίζουν την επιλογή της σταθερότητας, ενός ισχυρού και χαρισματικού άνδρα»
«Πρόκειται για τους λιγότερο ενσωματωμένους, λιγότερο μορφωμένους και λιγότερο καταρτισμένους πληθυσμούς στη Γαλλία» υποστηρίζει ο Ντενιζό, επισημαίνοντας ότι πολλοί Γαλλο-Τούρκοι «υποστηρίζουν την επιλογή της σταθερότητας, ενός ισχυρού και χαρισματικού άνδρα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ενός πολιτικού από το σουνιτικό Ισλάμ».
Ως προς την αντιπολίτευση, οι Κούρδοι ψηφίζουν κυρίως HDP, το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έλαβε το 19% των Τούρκων ψηφοφόρων στη Γαλλία, ενώ ελάχιστα δημοφιλής φαίνεται πως είναι ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου.
«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το ενοίκιο για το μικρό μας γραφείο» λέει στη «Libération» ο Χουσεΐν Τσιτσέκ, επίτιμος πρόεδρος του CHP στη Γαλλία.
«Σε αντίθεση με το κυβερνητικό κόμμα ΑΚP, το οποίο χρηματοδοτεί εδώ και 20 χρόνια τζαμιά, προξενεία και τουρκικές πολιτιστικές ενώσεις, το κεμαλικό κόμμα δεν διαθέτει πόρους για να κάνει εκστρατεία στο εξωτερικό», επισημαίνει ο Τσιτσέκ.