Την ενόχλησή του εξέφρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης στην Ελλάδα για τη γενοκτονία των Ποντίων, κάνοντας λόγο για αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.
Ειδικότερα,η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 όταν έγινε το πρώτο βήμα του Εθνικού μας Απελευθερωτικού Πολέμου είναι μια ευλογημένη μέρα όχι μόνο για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό».
«Σε μία τέτοια μέρα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αβάσιμες και παράλογες δηλώσεις που έγιναν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας και τις ελληνικές αρχές με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».
Προσθέτει ακόμα πως μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στο Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 «κι αυτή η τρομερή εισβολή χωρίς καμία δικαιολογία έγινε σκηνή φρικαλεότητας ου μετατράπηκε σε μία προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν είχαν φτάσει σε τόσο τρομακτική έκταση που σε λιγότερο από πέντε μήνες μετά την εισβολή απαιτήθηκε από τους Συμμάχους να συγκροτηθεί μία διερευνητική επιτροπή.
«Η ελληνική ηγεσία», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της συμμαχικής ερευνητικής επιτροπής και τα γεγονότα πίσω από τη ρήτρα της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης σχετικά με εγκλήματα πολέμου. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός, όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου».
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση τονίζει: «Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η πρόταση του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης από τον Έλληνα πρωθυπουργό Βενιζέλο, μαρτυρεί άλλη μια προσπάθεια ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστικών κύκλων να συμμετάσχουν σε μια αντίστροφη ανάγνωση της ιστορίας σήμερα».
Η ανακοίνωση καταλήγει με σύσταση προς την Ελλάδα να διαβάσει σωστά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο.
«Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο», αναφέρεται.