Διαβεβαιώσεις από τον Μαρκ Ρούτε ζητάει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι ο Ρούτε, ή όποιος άλλος υποψήφιος γ.γ. του ΝΑΤΟ, δεν θα μεροληπτεί υπέρ μελών της ΕΕ εντός της Συμμαχίας και ιδίως ότι δεν θα ενδώσει σε πιέσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Τουρκία θέλει, ακόμη, να επιτρέψει ο Ρούτε να συμπεριληφθεί η Άγκυρα στις συνεργασίες του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου. Ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει κατ’ αρχάς με θετικό μάτι το ενδεχόμενο να διαδεχθεί ο Ρούτε τον Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου λήγει το ερχόμενο φθινόπωρο, ανέφεραν οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αν και η Τουρκία παραμένει μία από τις πολλές χώρες που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει κατ’ ιδίαν την υποψηφιότητά του.
Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει κοινοποιήσει στον Ρούτε τη λίστα των αιτημάτων της. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο Ερντογάν έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους μετά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών το 2017.
Ο Ρούτε προβάλλει ως φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ και καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει βάλει βέτο στην υποψηφιότητά του. Ενδιαφέρον για το πόστο εκδήλωσαν την περασμένη χρονιά και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας και ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Κρισιάνις Κάρινς, αλλά οι χώρες τους δεν τους έχουν επίσημα χρίσει υποψηφίους.
Η απόφαση για τη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Χώρες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Ρούτε εργάζονται παρασκηνιακά για να διασφαλίσουν ότι στο προσεχές διάστημα θα έχει διευθετηθεί το θέμα, ανέφεραν στο πρακτορείο άτομα που έχουν γνώση του θέματος.