Η ώρα της κρίσης έφθασε πιθανότατα σήμερα για την τύχη της Αγίας Σοφίας και σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα συζητούνται δύο φόρμουλες για την μετατροπή της σε τζαμί.
Εφόσον τελικά το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει μετά από 86 χρόνια την απόφαση που είχε λάβει στις 24 Νοεμβρίου του 1934 το υπουργικό συμβούλιο επί Κεμάλ Ατατούρκ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, όπως προανήγγειλαν Τούρκοι αξιωματούχοι, τότε δύο φόρμουλες εξετάζονται, σύμφωνα με δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες:
- Είτε ένα προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
- Είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, όπου θα στείλει την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας η τουρκική προεδρία
Άρα και στις δύο περιπτώσεις στα χέρια του Ερντογάν θα βρίσκεται η τύχη της Αγίας Σοφίας , για την οποία η Unesco ζητά διάλογο με την Άγκυρα με νέα της παρέμβαση.
Όπως αναφέρει η Yeni Safak θεωρητικά μπορεί να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά αν αυτό αποφασίσει να ακυρώσει το διάταγμα του 1934, δεν αναμένεται κάποια τέτοια κίνηση.
Η Hurriyet στο άρθρο της με τίτλο «Ιστορική μέρα για την Αγία Σοφία» υποστηρίζει ότι αν η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ είναι θετική το θέμα θα πάει στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρατευτεί προεδρικό διάταγμα για να λειτουργήσει ο εμβληματικός ναός ως τζαμί.
Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα Turkiye σε ρεπορτάζ με τίτλο «Παρασκευή της Αγίας Σοφίας» αναφέρει ότι συζητείται πως το ΣτΕ έλαβε ομόφωνη απόφαση για ακύρωση του διατάγματος του 1934 κι ότι μετά από μια τέτοια γνωμοδότηση τα βλέμματα θα στραφούν προς τον Ερντογάν, που μπορεί με ένα διάταγμα εντός 30 ημερών να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Όπως σημειώνει, ακόμη και σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του ΣτΕ η Αγία Σοφία μπορεί να ξανανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, αφού βουλευτές νομικού του κόμματος του Ερντογάν εργάζονται για την έκδοση προεδρικού διατάγματος.