Τουρκία: Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - iefimerida.gr

Τουρκία: Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

tourkiki lira
Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Emrah Gurel
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία ύστερα από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Ο πληθωρισμός αυτός, υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, που έχει δει την αξία της να κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές. Σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος πλησίαζε τις 13,87 λίρες ανά δολάριο. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την Τετάρτη αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον υφυπουργό του, απέρριψε εκ νέου αυτή την εβδομάδα την όποια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη οικονομική του πολιτική. Ο Ερντογάν συνεχίζει έτσι να τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, υποστηρίζοντας, αντίθετα με την κλασσική οικονομική θεωρία, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν την αύξηση των τιμών.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, καθιστώντας το κόστος ζωής πολύ δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ