Πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την Κίνα βρίσκεται η Τουρκία για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη, ένα σημαντικό βήμα για την Άγκυρα προκειμένου να μειώσει τις δαπανηρές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν «σε λίγους μήνες» μετά την πρόσφατη επίσκεψη Κινέζων αξιωματούχων στην περιοχή όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, πρότζεκτ που είχε ανακοινώσει η Άγκυρα από το 2018.
«Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε σε συνομιλίες με κινεζική εταιρεία», σημείωσε ο Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν συνιστούν μεγάλα εμπόδια οι όποιες διαφορές. «Θα μπορέσουμε λοιπόν να συμπληρώσουμε τα κενά και να κλείσουμε σύντομα συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», τόνισε.
Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή από την Κίνα του τρίτου πιθανώς πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας. Ο πρώτος κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom στο Ακκουγιού και θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος, ενώ ένας δεύτερος στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, είναι ακόμη στη φάση σχεδιασμού με την Rosatom και νοτιοκορεατικές εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και την Άγκυρα να επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή ντόπιων επιχειρήσεων.
Η Τουρκία, όπως σημειώνει το Bloomberg, θεωρεί την πυρηνική ενέργεια βασικό πυλώνα στις προσπάθειές της να μειώσει το κόστος από την εισαγωγή ενέργειας, που πέρυσι πλησίαζε τα 80 δισ. δολάρια. Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ο στόχος είναι να παράγει η Τουρκία 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή τετραπλάσια ενέργεια από εκείνη που θα παράγει η μονάδα στο Ακκουγιού, όταν θα είναι πλήρως λειτουργική. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η Τουρκία πιθανώς θα χρειαστεί άλλα 5 γιγαβάτ από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs), σημείωσε. Και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση οδεύοντας προς το 2050», όταν η Τουρκία αναμένει η οικονομία της να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.