Η πώληση των 40 νέων F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία είναι ακόμη στον αέρα μολονότι η Άγκυρα φαίνεται πώς έχει δρομολογήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Μολονότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας τα πρωτόκολλα επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον αυτό θα αρκέσει για να ξεκλειδώσει η πώληση των αμερικανικών F-16 και των κιτ για τον εκσυχρονισμό δεκάδων ακόμη που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.
Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει το defensenews.com, οι τέσσερις Αμερικανοί βουλευτές, η υπογραφή των οποίων είναι απαραίτητη για την πώληση των F16 Block 70 στην Τουρκία, εγείρουν ανησυχίες και για άλλα θέματα που δεν σχετίζονται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ανησυχίες στο Κογκρέσο για την πώληση των F16 στην Τουρκία
Οι πρόεδροι και σημαίνοντα στελέχη των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων μπορούν να επιβάλουν μονομερώς περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων και μέχρι τώρα τουλάχιστον δύο εξ’ αυτών δεν είναι διατεθειμένου να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπεν Κάρντιν, εξέφρασε πρόσφατα την ικανοποίησή του που η Τουρκία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αναφορικά με το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία σημειώνοντας ότι «είναι σαφές ότι έπρεπε να το κάνουν αυτό προτού σκεφθούμε εμείς τις πωλήσεις όπλων. Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνεκτιμούμε: η χρήση των οπλικών συστημάτων, τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες ανησυχίες που έχουμε».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρούσε μόλις ο Ερντογάν συναινούσε στην άρση του τουρκικού μπλόκου στην ένταξη της Σουηδίας. στο ΝΑΤΟ.
Εκπρόσωπος του βουλευτή Γκρέγκορι Μικς, δήλωσε ότι ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων «προσβλέπει στην επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον τερματισμό των επιθέσεων [της Τουρκίας] κατά των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή [δηλαδή τις κουρδικές πολιτοφυλακές], στη συνεργασία [της Άγκυρας] για την καταπολέμηση των παράνομων οικονομικών ροών της Ρωσίας και στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».
Αμερικανός αναλυτής: Ούτε F-16, ούτε κανένα άλλο οπλικό σύστημα στην Τουρκία
Από την πλευρά του ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του 19fortyfive.com σημειώνει ότι η πώληση των F16, που αποδέχεται η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να χρυσώσει το χάπι για την Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F35 στον απόηχο της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών S400 είναι «άσοφη» κίνηση, δεδομένης της «αλλοπρόσαλλης» συμπεριφοράς της Άγκυρας, αλλά και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όταν αποκάλεσε «μαχητές ελευθερίας» τους ενόπλους της Χαμάς και εξαπολύει μύδρους και απειλές κατά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, μπορεί στα χαρτιά «η Τουρκία να έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ», στην πραγματικότητα, όμως είναι «βαρίδι» για τη Συμμαχία και «αυτή είναι μια μέτρηση χωρίς νόημα» καθώς με το «να ευθυγραμμιστεί με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι της Υεμένης, η Τουρκία θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές αγορές όπλων των ΗΠΑ».
«Μετά το ξέσπασμα του Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο θα πρέπει δημοσίως να βγάλουν τα F16 από το τραπέζι για την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και να ανακοινώσουν ότι μέχρι νεωτέρας, οιαδήποτε βοήθεια των ΗΠΑ προς την Τουρκία θα περιοριστεί σε μη θανατηφόρα αγαθά, όπως π.χ. κουβέρτες ή ίσως ιατρικά κιτ», σημειώνει ο Αμερικανός αναλυτής.
«Τα όπλα και άλλα αγαθά που είχαν υποσχεθεί προηγουμένως οι ΗΠΑ στην Τουρκία μπορούν να ανακατευθυνθούν σε πελάτες που αξίζουν περισσότερο: το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία ή ακόμα και στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που παραμένουν στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους», καταλήγει.