O Ερντογάν «καλοπιάνει» τον Μπάιντεν: Η Τουρκία στέλνει πίσω τους Ρώσους ειδικούς στους S-400 - iefimerida.gr

O Ερντογάν «καλοπιάνει» τον Μπάιντεν: Η Τουρκία στέλνει πίσω τους Ρώσους ειδικούς στους S-400

Ρωσικοί πύραυλοι S-400
Ρωσικοί πύραυλοι S-400 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Tουρκία θα στείλει στην πατρίδα τους τους Ρώσους ειδικούς που επιβλέπουν τους S-400 σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον, οι σχέσεις με την οποία παραμένουν τεταμένες κυρίως για το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα.

Η ανακοίνωση έγινε διά χειλέων του υπ Εξ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο οποίος ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι S-400 – για τους οποίους η Άγκυρα είχε δαπανήσει σχεδόν δύο δισ. δολάρια το 2017 - θα παραμείνουν υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο, αλλά απέκλεισε γι’ άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησής τους, όπως ζητούν οι ΗΠΑ. «Οι S-400 θα είναι κατά 100% υπό τον έλεγχό μας. Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση. Οι Ρώσοι ειδικοί δεν θα μείνουν στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση του τουρκικού κρατικού δικτύου TRT. Η κίνηση αυτή, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Τουρκία δείχνει πρόθυμη να αποδεχθεί κάποιους συμβιβασμούς σε ένα βασικό σημείο τριβής με την Ουάσιγκτον παραμονές της  προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πάντως ότι η Τουρκία δεν θα «ικανοποιήσει» την απαίτηση των ΗΠΑ να ξεφορτωθεί τους S-400 και να μην τους ενεργοποιήσει. «Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε αιτήματα από άλλη χώρα για να μην χρησιμοποιηθούν», δήλωσε. Η κίνηση της τουρκικής ηγεσίας δεν σημαίνει, πάντως, ότι η διαμάχη με τις ΗΠΑ διευθετήθηκε. Βάσει των όρων της συμφωνίας της με τη Μόσχα η Τουρκία πρόκειται να αποκτήσει τέσσερις συστοιχίες S-400, αλλά η Ουάσιγκτον πιέζει την Άγκυρα να ακυρώσει τις μελλοντικές παραδόσεις του συστήματος. Η αγορά τους τον Ιούλιο του 2019 προκάλεσε σοβαρή ρήξη στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον να πετά σε αντίποινα την τουρκική πολεμική αεροπορία έξω από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35, 120 εκ των οποίων σχεδίαζε να αγοράσει η Άγκυρα.

Η Τουρκία ελπίζει να βρεθεί κάποια λύση ώστε και τους S-400 να κρατήσει και να αρθούν οι κυρώσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως φάνηκε κι από τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος προανήγγειλε και συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Άγκυρα πριν από τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία S-400 Ρώσοι ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ