Χιλιάδες κτίρια έχουν μετατραπεί σε ερείπια ή μόλις που στέκονται όρθια σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας και της Συρίας από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου τη Δευτέρα και η ανοικοδόμηση θα πάρει χρόνια, εκτιμούν αξιωματούχοι, μέχρι να καθαρίσουν οι δρόμοι και το τοπίο να θυμίζει εκείνο πριν τους δύο μεγάλους σεισμούς.
Όπως επεσήμανε σύμφωνα με τους New York Times ο Κέβιν Μακιού, μέλος της Αυστραλιανής Εταιρείας Σεισμικής Μηχανοτεχνίας, η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί πολύ χρόνο, ίσως τουλάχιστο μια δεκαετία. «Η Τουρκία διαθέτει έναν καλό χάρτη επικινδυνότητας και οικοδομικούς κανονισμούς, αλλά δεν τους τήρησε», είπε ο Μακιού, συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος κατάρρευσης πολλών κτιρίων τη Δευτέρα αποκάλυψε την κακή πρόσφυση των οικοδομικών υλικών και τα μη ασφαλή δομικά στοιχεία.
Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ανακοιδομηθεί η πληγείσα περιοχή
Tουλάχιστον 6.000 κτίρια κατέρρευσαν στην Τουρκία, σύμφωνα με μια τελευταία εκτίμηση.
Μετά την απομάκρυνση των μπάζων στις πληγείσες περιοχές οι Αρχές θα πρέπει να επιθεωρήσουν τα κτίρια, που στέκονται ακόμη όρθια, διαδικασία που θα ξεκινήσει πιθανώς μετά από ημέρες ή εβδομάδες καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων από τα ερείπια. Και μολονότι πολλά κτίρια φαντάζουν εντάξει διά γυμνού οφθαλμού, μπορεί να έχει επηρεαστεί η δομική τους ακεραιότητα και κάποια εξ’ αυτών θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν, μια διαδικασία που από μόνη της μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Βασική προτεραιότητα κατά τον Αυστραλό επιστήμονα για τις τουρκικές και συριακές Αρχές θα είναι η ανοικοδόμηση ζωτικής σημασίας υποδομών, όπως νοσοκομεία και δομές πολιτικής προστασίας, καθώς πολλά εξ’ αυτών αχρηστεύτηκαν από το σεισμό, που κατέστρεψε ή προκάλεσε βλάβης στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.