Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Τουρκία, αφού με τις νέες προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η νέα NAVTEX της Τουρκίας, που βγάζει και πάλι το «Oruc Reis» στη θάλασσα, ήταν η εμπρηστική επιλογή που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κάλεσε την Άγκυρα να τερματίσει κάθε εσκεμμένη πρόκληση. Την ίδια ώρα, οι επαφές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε Λευκωσία και Αθήνα δείχνουν πως και το Βερολίνο φαίνεται να είναι ενοχλημένο με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του OPEN, το Oruc Reis δεν εκπέμπει σήμα εδώ και αρκετές ώρες και λίγο μετά τις 7:00 μ.μ. βρισκόταν 28 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στο κοντινότερο σημείο από τις ελληνικές ακτές, στα 22 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να τερματίσει την εσκεμμένη πρόκληση
«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους.
Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία μπροστά της έχει μια καθαρή επιλογή: είτε να ανανεώσει τη σχέση και συνεργασία της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, προσθέτοντας με νόημα πως φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.
Μήνυμα Μάας στην Τουρκία και από τη Λευκωσία
O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σημείωσε νωρίτερα από τη Λευκωσία ότι το Βερολίνο και η ΕΕ είναι στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων.
Θυμίζουμε πως ο Γερμανός πολιτικός αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Άγκυρα, μετά την απόφαση της Τουρκίας να βγάλει και πάλι το «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα γεγονότα στα Βαρώσια της Κύπρου.
Όπως είπε ο Χάικο Μάας, οι κινήσεις του «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελλόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».
Ενδεικτικό της έκπληξης αλλά και της αλλαγής στάσης από το Βερολίνο είναι και το κλίμα που επικρατεί στον γερμανικό Τύπο. Έτσι, στη νέα όξυνση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Νεύρα στην Άγκυρα και φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου - Λίντε
Το μεσημέρι, έντονο φραστικό επεισόδιο με τη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων, με αφορμή δηλώσεις της πρώτης για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η Λίντε έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από τον Τσαβούσογλου να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε στην τουρκική «Haberler» πως αφού η Σουηδή υπουργός αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Κυπρίων, γιατί δεν μιλά και για εκείνα των Τουρκοκυπρίων.
Ο Τούρκος διερωτήθηκε αν οι Τουρκοκύπριοι δεν δικαιούνται μερίδιο στον φυσικό πλούτο και διαπίστωσε πως η Σουηδία θέλει να δείξει αλληλεγγύη μόνον εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου αναρωτήθηκε γιατί δεν ασκεί η Σουηδή ομόλογός του κριτική και στην Ελλάδα, που, όπως ισχυρίστηκε, «βυθίζει τα πλοία τόσων προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος».