Όλα του τα «χαρτιά» φαίνεται να παίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το ποδόσφαιρο για να κάνει πολιτική. Και μπορεί να έχει δύο ομάδες στην καρδιά του, ωστόσο για τις ψήφους δεν έχει διστάσει να κάνει γενικότερο άνοιγμα. Ακόμη και σαν αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση κατά τη διάρκεια της Κυριακής 30 Απριλίου.
Σε προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε με ένα κασκόλ της Ανκαραγκουτσού στους ώμους του. Δηλαδή, του συλλόγου της πρωτεύουσας που αγωνίζεται στην Α' κατηγορία (Süper Lig) του τουρκικού πρωταθλήματος και η οποία την αμέσως προηγούμενη ημέρα αγωνιζόταν με αντίπαλο την Κασίμπασα, σε μια μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Πού είναι το παράξενο; Μα, φυσικά, το γεγονός ότι η Κασίμπασα είναι μια από τις δύο αγαπημένες ομάδες του Τούρκου προέδρου (η άλλη είναι η Φενέρμπαχτσε). Και σίγουρα αυτό προκάλεσε εντύπωση στους γνωρίζοντες τα του ποδοσφαίρου στη γειτονική χώρα, ωστόσο όχι τόσο μεγάλη εντύπωση στους γνωρίζοντες τον ίδιο τον Ερντογάν.
Ερντογάν: Γεννημένος στην Κασίμπασα, το γήπεδο της οποίας πήρε το όνομά του
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954 στην Κασίμπασα, εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ο επί χρόνια πρόεδρος της γειτονικής χώρας πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρίζε, στον Εύξεινο Πόντο, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στην Τουρκική Ακτοφυλακή.
Στην αρχή της εφηβείας του, η οικογένεια Ερντογάν εγκαταστάθηκε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε σε δευτεροβάθμια θρησκευτική σχολή, ενώ παράλληλα αναγκαζόταν να δουλεύει στον δρόμο για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα και υπήρξε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής.
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην τοπική Κασίμπασα, αγωνιζόμενος ως επιθετικός, ενώ στη συνέχεια της σύντομης ποδοσφαιρικής καριέρας του -η οποία τελείωσε στα 26 του χρόνια- έπαιξε και ως επιτελικός μέσος, αλλά και ως λίμπερο.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Φενέρμπαχτσε ήθελε να του κάνει συμβόλαιο, αλλά δεν τον άφησε ο πατέρας του. Λέγεται ότι το 1969, σε ηλικία 15 χρόνων, πήρε 1.000 λίρες για να πάρει μεταγραφή στην ομάδα Τσαμιαλτί. Αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα του συγκοινωνιακού οργανισμού του δήμου της Κωνσταντινούπολης (ΙΕΤΤ), oπου ήδη εργαζόταν, ενώ η διαδρομή του στα γήπεδα ολοκληρώθηκε με τη φανέλα της Εροκσπόρ.
Πάντως, ο Ερντογάν δεν ξέχασε ποτέ την Κασίμπασα. Το φτωχό σωματείο της Πόλης ανέβηκε στη Süper Lig την περίοδο 2008-09, από την οποία υποβιβάστηκε τη σεζόν 2011-12, αλλά ανέβηκε αμέσως την επόμενη και έκτοτε αγωνίζεται σε αυτήν ανελλιπώς.
Μάλιστα, η Κασίμπασα απέκτησε και ένα αρκετά καλό γήπεδο για τα δεδομένα της (βέβαια, δεν είναι η μόνη ομάδα στην Τουρκία). Οι άνθρωποι του συλλόγου ήταν σε αναζήτηση ονόματος και η αλήθεια είναι ότι δεν δυσκολεύτηκαν πολύ να το βρουν: «Στάδιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Η γιγάντωση της Μπασακσεχίρ, όταν ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος και μετά έγινε πρόεδρος
Η ενασχόληση του Ερντογάν με το ποδόσφαιρο δεν σταματά εκεί. Ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά είναι ο «πατέρας» ενός εκ των πετυχημένων συλλόγων στη γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την Μπασακσεχίρ.
Η Μπασακσεχίρ ιδρύθηκε το 1990 και το αρχικό της όνομα ήταν το «ISKI SK», με την εταιρεία ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης να είναι στην ιδιοκτησία. Αρχικά, η ομάδα έπαιζε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και κατάφερε σταδιακά να φτάσει μέχρι τη Γ’ κατηγορία. Τότε μετονομάστηκε σε Ιστανμπούλ Μπουγιουκσεχίρ Μπελεντίγεσι και κατάφερε μερικά χρόνια αργότερα να μεγαλώνει. Πότε; Το διάστημα που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (27 Μαρτίου 1994-06 Νοεμβρίου 1998).
Τη σεζόν 2006-07 η ομάδα βρέθηκε στη Süper Lig. Το 2013 υποβιβάστηκε, ωστόσο αυτό ήταν προσωρινό, καθώς την επόμενη σεζόν πήρε την άνοδο ξανά. Το 2014 ήταν μια κομβική χρονιά για τον σύλλογο, που μετονομάστηκε σε Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ και είχε πλέον νέους ιδιοκτήτες.
Στη γειτονική χώρα γινόταν λόγος για σχέσεις με το κόμμα AKP του Ερντογάν, ενώ εγκαινιάστηκε το νέο υπερσύγχρονο γήπεδό της, 17.319 θέσεων, που πήρε το όνομα του εμβληματικού Τούρκου προπονητή, Φατίχ Τερίμ.
Το 2020 η Μπασακσεχίρ κατάφερε να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της -και μοναδική μέχρι σήμερα- το πρωτάθλημα (με Ερντογάν στην προεδρία της χώρας) και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίξει στο Champions League της επόμενης σεζόν, στο οποίο είχε αποτύχει νωρίτερα να προκριθεί, έχοντας παίξει στα προκριματικά.
Όταν η Μπασάκ κατέκτησε το πρωτάθλημα, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήριά τους ήταν ο Ερντογάν.
Στις 4 Νοεμβρίου 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα από το ομώνυμο προάστιο της Κωνσταντινούπολης πέτυχε νίκη στο Champions League και μάλιστα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας επικράτησε με 2-1 στο εντυπωσιακό -αλλά άδειο, λόγω κορωνοϊού- γήπεδό της.
Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης αγωνίζεται με πορτοκαλί και μπλε εμφανίσεις από το 2014, έχοντας επί της ουσίας υιοθετήσει τα χρώματα του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της ομάδας, Γκιοκσέλ Γκιουμιουσντάγκ, είναι πρώην αξιωματούχος του ΑΚΡ, ενώ έχει παντρευτεί ανιψιά της συζύγου του Τούρκου προέδρου, Εμινέ. Στα εγκαίνια του γηπέδου «Φατίχ Τερίμ» ο Ερντογάν μπήκε ξανά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ως παίκτης, παίζοντας στο φιλικό-γιορτή για το γεγονός, φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 12.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε χατ-τρικ, με τις κακές γλώσσες να λένε πως τον άφησαν. Στη συνέχεια η φανέλα του αποσύρθηκε με τιμές που δεν έχουν γνωρίσει ιστορικοί ποδοσφαιριστές στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν είναι... κάτι παραπάνω από αυτούς.
Και η... προδοσία του Ερντογάν με το κασκόλ της Ανκαραγκουτσού δεν τελειώνει εκεί. Και αυτό διότι την προσεχή Πέμπτη (4/5), η ομάδα της Άγκυρας θα παίξει τον πρώτο της από τους δύο ημιτελικούς του Κυπέλλου Τουρκίας με αντίπαλο την Μπασακσεχίρ -δηλαδή την ομάδα που ουσιαστικά ο ίδιος γιγάντωσε. Όπως φαίνεται, ο 69χρονος πολιτικός είναι διατεθειμένος να παίξει... μεγάλη μπάλα ενόψει εκλογών.