Εγγυήσεις οικονομικής στήριξης μετά από συνομιλίες με Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και δύο τράπεζες φέρεται να έλαβε σύμφωνα με το Politico η Τουρκία προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα.
Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τη νομικώς δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή την περασμένη Τετάρτη κι έτσι η Τουρκία έγινε το τελευταίο μέλος των G-20 που το έπραξε, αλλά αφού προηγουμένως εξασφάλισε μια επί της αρχής συμφωνία - σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Politico- με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τραάπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για οικονομική στήριξη προκειμένου να πετύχει μέχρι το 2053 το νέο στόχο των «μηδενικών εκπομπών» -που η Άγκυρα δεν διευκρίνισε αν αφορά σε όλα τα αέρια του θερμοκηπίου ή μόνον το διοξείδιο του άνθρακα –. Οι πηγές δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι εν λόγω κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν «εγκαίρως» οι λεπτομέρειες του deal. Στις συνομιλίες μετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε.
Η Τουρκία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και χρήστες άνθρακα ανά την υφήλιο, επλήγη το περασμένο καλοκαίρι από φονικές, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που αποκάλυψαν πόσο ανέτοιμη είναι για την κλιματική αλλαγή. Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα - την οποία η Τουρκία είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε μέχρι προ ημερών επικυρώσει - αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να εκμηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αν και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πολυμερή χρηματοδότηση για το κλίμα από πηγές όπως το Green Climate Fund του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Climate Change News. Την τριετία 2013 - 2016, η Άγκυρα ήταν ο κύριος αποδέκτης χρηματοδότησης από την ΕΕ, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 667 εκατ. ετησίως, ποσό που μειώθηκε σε περίπου 244 εκατ. το 2018 σύμφωνα με την ίδια πηγή.
To παρασκήνιο της παραίτησης Κουρτς: Πως το «παιδί-θαύμα» βούλιαξε στα σκάνδαλα
Η κακοκαιρία διέλυσε την πυρόπληκτη Εύβοια -Καταστράφηκαν οι παραλίες Αγίας Αννας και Αχλαδίου [εικόνες & βίντεο]