Σε ένα κατάμεστο φέρι μπόουτ, που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε έναν επιβάτη που απολαμβάνει την θέα από το παράθυρό του.
Είναι ο Μπότζι, ένας αδέσποτος σκύλος που αποτελεί πολύ συχνό θέαμα στα επιβατικά πλοία, αλλά και στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό στη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης.
Του αρέσει να ταξιδεύει και μάλιστα μεγάλες αποστάσεις και πάντα με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ο Μπότζι καλύπτει έως και 30 χιλιόμετρα ημερησίως στις μετακινήσεις του με τα μέσα.
Οι δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, που καταγράφουν τις μετακινήσεις του Μπότζι με την βοήθεια ενός μικροτσίπ, λένε ότι καθημερινά ο Μπότζι κατεβαίνει σε τουλάχιστον 29 σταθμούς μετρό, ενώ έχει ακόμη θεαθεί και εν πλω, όταν είχε πάει ένα σαββατοκύριακο στα Πριγκηπονήσια.
Με το χρυσοκαφετί τρίχωμά του, τα σκούρα μάτια του και τα κρεμαστά αυτιά του ο Μπότζι άρχισε να προσελκύει την προσοχή του κόσμου πριν από δύο μήνες.
«Προσέξαμε έναν σκύλο που χρησιμοποιούσε το μετρό και το τρένο και γνώριζε που να πάει. Ξέρει σε ποιόν σταθμό να κατέβει. Είναι σαν να έχει έναν στόχο», λέει η Αϊλίν Έρολ από το Μετρό της Κωνσταντινούπολης.
Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μικροτσίπ του δείχνουν ότι ο Μπότζι προτιμάει τις ιστορικές γραμμές του τραμ, αλλά του αρέσει και ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πόλης.
Σύμφωνα με την Έρολ, μάλιστα, ο Μπότζι σέβεται τους κανονισμούς χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και περιμένει να αποβιβαστούν πρώτα οι επιβάτες πριν ανέβει εκείνος στο τρένο.
Ο Μπότζι -διασταύρωση της τουρκικής ράτσας Κάνγκαλ με γερμανικό ποιμενικό-προτιμά να στέκεται στη μέση του συρμού του μετρό. Το όνομά του το πήρε από την σιδηροδρομική ορολογία, στην οποία η λέξη μπότζι χρησιμοποιείται για το σημείο του τρένου όπου ο Μπότζι προτιμάει να κάθεται.
Σύμφωνα με την Έρολ, ο σκύλος έβαλε χρώμα στις ζωές 1,3 εκατομμυρίου πολιτών που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της μητρόπολης.
Οι κάτοικοι της πόλης έχουν ανεβάσει φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι δικοί του λογαριασμοί έχουν περισσότερους από 50.000 ακολούθους.